Taliansky premiér Renzi získal dôveru v prvom hlasovaní o volebnom zákone

NETKY.SK • 29 Apríl 2015, 18:40 • 2 min
Taliansky premiér Renzi získal dôveru v prvom hlasovaní o volebnom zákone

RÍM - Taliansky premiér Matteo Renzi získal dôveru v prvom z troch hlasovaní o volebnom zákone, s ktorým nesúhlasí časť jeho vlastnej strany.

slovakia

left justify in out

V jeho prospech sa vyslovilo 352 poslancov, zatiaľ čo 207 ich bolo proti. Okolo 30 členov vládnej Demokratickej strany (PD) sa odmietlo na hlasovaní zúčastniť a opustili parlament. Vo štvrtok sa uskutočnia zvyšné dve hlasovania o rôznych častiach navrhovanej legislatívy, ktoré budú zároveň opäť hlasovaním o dôvere voči renziho kabinetu. Ak by ho poslanci nepodporili, Taliansku by opäť hrozili predčasné voľby.

 

Budúci volebný zákon zahŕňa takzvaný "väčšinový bonus pre víťaza", ktorý zaručí stabilnú väčšinu strane so ziskom najmenej 40 percent hlasov. To však odmietajú menšie strany, keďže takéto opatrenie podľa nich slúži na zachovanie dominancie PD, ktorá je momentálne v Taliansku najsilnejšou. renzi pri svojom nástupe do funkcie vo februári sľuboval, že volebný a ústavný systém krajiny zreformuje v priebehu sto dní. Zákon má začať platiť od budúceho roku. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona