Taliansky premiér Renzi navrhuje vybudovať v Afrike utečenecké tábory a zastaviť prílev imigrantov

NETKY.SK • 22 Apríl 2015, 12:24 • 2 min
Taliansky premiér Renzi navrhuje vybudovať v Afrike utečenecké tábory a zastaviť prílev imigrantov

RÍM - Taliansky premiér Matteo Renzi dnes vyhlásil, že Európska únia musí urýchlene vypracovať dlhodobý komplexný plán, ktorým by zastavila prílev ilegálnych prisťahovalcov prichádzajúcich z Líbye, a to vrátane vybudovania utečeneckých táborov v Nigeri, Sudáne a inde v Afrike, pričom by mala pomôcť OSN.

slovakia

left justify in out

Na pôde talianskeho parlamentu dnes Renzi upozornil, že "šľachetná a veľkorysá reakcia" Talianska nestačí v situácii, keď sa južné hranice EÚ snažia denne prekonať stovky imigrantov. Uviedol, že od začiatku roku 2014 Taliansko z vĺn Stredozemného mora zachránilo asi 200.000 prisťahovalcov.

 

"Žiadame Európu, aby bola Európou - nielen vtedy, keď je čas zostavovať rozpočet," vyhlásil Renzi deň pred mimoriadnym vrcholným summitom EÚ, ktorý bude venovaný diskusii o spoločnom postupe v problematike utečencov a migrácie.

 

Taliansky premiér pred poslancami vyslovil názor, že dlhodobá stratégia EÚ, ktorá by zahŕňala rozsiahlejšie patrolovanie vo vodách Stredozemného mora a "robustnú prítomnosť v južnej Líbyi", by pomohla v boji proti "prevádzačom otrokov 21. storočia".

 

Renzi tiež navrhol, aby Európska únia za podpory OSN zohrávala "viditeľnejšiu" rolu v krajinách subsaharskej Afriky, odkiaľ pochádza väčšina ilegálnych prisťahovalcov, snažiacich sa dostať do Európy.

 

Taliansko v posledných mesiacoch čelí bezprecedentnému náporu imigrantov, ktorých sa na vratkých a preplnených lodiach vydávajú na plavbu cez Stredozemné more. Len za posledný víkend sa v mori utopilo 800 ilegálnych prisťahovalcov.

 

Talianska ministerka obrany Roberta Pinottiová dnes v rozhovore pre televíziu Sky TG24 uviedla, že sú známe miesta, kde prevádzači kotvia svoje lode, a dodala, že "plány na vojenskú intervenciu (voči nim) už existujú".

 

V rozhovore vyjadrila nádej, že výsledkom mimoriadneho summitu EÚ v Bruseli bude prijatie konkrétnych krokov na riešenie krízy s prisťahovalcami, napríklad v podobe medzinárodnej policajnej operácie voči zločineckým bandám. Súčasne ubezpečila, že Taliansko je pripravené viesť akúkoľvek vojenskú intervenciu, ak to bude medzinárodná misia podporovaná OSN. "Sme pripravení vykonať svoj diel. Sme najbližšie k Líbyi," vysvetlila.

Spresnila, že prílev utečencov sa zatiaľ nezastavuje. Dodala, že 90 percent z nich pochádza z Nigérie, Etiópie, Somálska, z krajín, kde sa obávajú o svoj život. "Nemôžeme im zabrániť, aby opustili svoju vlasť," vyhlásila ministerka.

 

Renzi aj Pinottiová zhodne uviedli, že žiadosti týchto imigrantov o azyl by sa mohli posudzovať ešte v utečeneckých táboroch v afrických krajinách v blízkosti Líbye, čo by zahŕňalo aj Tunisko, Niger a Sudán.

Podľa Pinottiovej by si potom každá z krajín EÚ vzala na starosť svoj diel migrantov a rozhodla by sa, či im udelí štatút utečenca alebo azyl. Talianska ministerka v tejto súvislosti vyzvala na "zdieľanie a spoločnú zodpovednosť," lebo "všetci do Talianska prísť nemôžu".

 

Doterajšia prax spočíva v tom, že Taliansko - ako prvá krajina EÚ, na ktorej územie imigranti vstúpia - ich sústreďuje v prijímacích centrách, niekedy aj na celé roky, kým sa vybaví ich žiadosť o udelenie azylu alebo odvolanie k zamietavému rozhodnutiu.

 

Prisťahovalci, ktorým úrady neudelia azyl, sú vyhostení, ale časti z nich sa podarí prekĺznuť a dostať sa do severnej Európe, kde napríklad žijú ich príbuzní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies