Taliansky premiér Letta: Trhy podceňujú riziko odchodu Británie z Európskej únie

NETKY.SK • 25 September 2013, 14:28 • 2 min
Taliansky premiér Letta: Trhy podceňujú riziko odchodu Británie z Európskej únie

RÍM - Taliansky premiér Enrico Letta varoval, že prípadný odchod Británie z Európskej únie (EÚ) ohrozí budúcnosť celého obchodného bloku, pričom podľa neho túto situáciu trhy, ako aj viacerí politici a ekonómovia podceňujú. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

slovakia

left justify in out

Zatiaľ čo na jednej strane Letta privítal výsledky nemeckých parlamentných volieb (a víťazstvo Angely Merkelovej), ktoré podľa neho prispeli k stabilizácii Európy, rastúca skepsa v Británii, pokiaľ ide o Európsku úniu, je dôvodom na obavy. "Trhy, politici aj bežní obyvatelia Európskej únie, prakticky všetci podceňujú riziko odchodu Británie z EÚ," povedal Letta v rozhovore pre Bloomberg Television.

Britský premiér David Cameron prisľúbil konanie referenda o zotrvaní Británie v EÚ do konca roka 2017 v prípade, že konzervatívci budú vo voľbách v roku 2015 opätovne zvolení. Aj keď Cameron konkrétne požiadavky voči EÚ nezverejnil, britskí poslanci dali najavo, že únia by mala vrátiť na národné vlády právomoci v niektorých oblastiach ako napríklad justícia, dane či pracovné právo.

Určitá pomoc v rokovaniach s Londýnom by mohla prísť práve z Nemecka. Hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert ešte začiatkom septembra povedal, že určitá repatriácia právomocí "je rozumná myšlienka". To by podľa Lettu mohlo viesť k dohode EÚ s Britániou a zabrániť tak kríze dôvery v 28-člennom bloku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies