Taliansky premiér je poverený zostavením novej vlády

NETKY.SK • 25 Apríl 2013, 08:23 • 2 min
Taliansky premiér je poverený zostavením novej vlády

RÍM - Podpredseda stredoľavicovej Demokratickej strany (PD) Enrico Letta, ktorého prezident Giorgio Napolitano v stredu poveril zostavením novej vlády, začne vo štvrtok rokovať s politickými stranami o vytvorení vládnej koalície.

slovakia

left justify in out

Prezident dúfa, že 46-ročnému politikovi sa čo najskôr podarí vyriešiť patovú situáciu po februárových parlamentných voľbách. Tá je dôsledkom ich nerozhodného výsledku, keďže žiadnemu zoskupeniu sa nepodarilo získať väčšinu v oboch komorách parlamentu.

Letta má s pôsobením vo vláde bohaté skúsenosti, pričom býva označovaný za umierneného politika schopného dosiahnuť dohodu medzi súperiacimi stranami. Niekdajší vodca kresťanskodemokratickej mládeže pochádzajúci z Pisy momentálne zastáva druhý najvyšší post v PD, ktorej predseda Pier Luigi Bersani vládu po voľbách zostaviť nedokázal. Debata o možnosti spolupráce s prívržencami pravicového expremiéra Silvia Berlusconiho pritom rozdelila stranu na dva tábory. K nádeji, že Letta dokáže situáciu vyriešiť, prispieva i skutočnosť, že jeho strýko Gianni Letta bol dlhé roky Berlusconiho pravou rukou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona