Taliansky premér sa vzdal funkcie

NETKY.SK • 26 Január 2021, 15:34 • 2 min
Taliansky premér sa vzdal funkcie

BRATISLAVA - Conte, ktorý je premiérom od júna 2018, sa chce po svojom odstúpení pokúsiť o sformovanie novej vlády so širšou podporou v parlamente.

slovakia

left justify in out

Giuseppe Conte, premiér Talianka, v utorok rezignoval na svoju funkciu. Conteho vláde minulý týždeň vyjadrili dôveru obe komory parlamentu, avšak po odchode jedného z koaličných partnerov fakticky stratila väčšinu v Senáte, čo oslabilo jej stabilitu. Rezignácia Conteho tak pripravila pôdu pre konzultácie, ktoré tento týždeň rozhodnú o tom, či politik dokáže zostaviť tretiu vládu.

Conte odovzdal utorok svoju demisiu prezidentovi Sergiovi Mattarellovi, ktorý ho bezprostredne požiadal o vedenie vlády v blízkej budúcnosti, uviedla prezidentská kancelária. Mattarella v stredu začne konzultácie s lídrami politických strán.

 



Conteho koaličná vláda sa dostala do problémov po tom, ako tento mesiac menšia strana  Italia Viva (IV) vedená expremiérom Matteom Renzim stiahla svoju podporu. Táto strana bola malá, no napriek tomu bola považovaná za kľúčovú pre prežitie koalície, ktorej súčasťou je aj stredoľavicová Demokratická strana (PD) a antisystémové Hnutie piatich hviezd (M5S). Minulý týždeň Conte síce prestál hlasovanie o dôvere v parlamente, no v Senáte nezískal absolútnu väčšinu, čo ho doviedlo k rezignácii. Conte dúfa, že znova získa Mattarellovu podporu na vytvorenie novej koalície, ktorá by dokázala viesť krajinu počas boja s pandémiou a ekonomickou recesiou aj vytvoriť plán výdavkov na 209 miliárd eur, ktoré Taliansko dostane z fondu obnovy EÚ.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies