Taliansky politici vyzývajú Európsku komisiu, aby začala právne konanie voči Slovensku a Rakúsku pre nedodržiavanie utečeneckých kvót

NETKY.SK • 15 Jún 2017, 08:37 • 2 min
Taliansky politici vyzývajú Európsku komisiu, aby začala právne konanie voči Slovensku a Rakúsku pre nedodržiavanie utečeneckých kvót

RÍM - Talianska Demokratická strana expremiéra Mattea Renziho volá po právnom konaní Európskej komisie v súvislosti s neúčasťou na prerozdeľovaní migrantov aj voči Slovensku a Rakúsku, nielen voči Česku, Maďarsku a Poľsku.

slovakia

left justify in out

Európska komisia (EK) v dnes zverejnenom mesačnom balíku právnych konaní voči členským štátom, ktoré porušili legislatívu EÚ, zdôvodnila, prečo spustila právne konanie vo veci nesplnenia povinnosti voči Českej republike, Maďarsku a Poľsku. Dôvodom je, že uvedené krajiny nedodržali svoje povinnosti na základe rozhodnutia o relokáciách migrantov, ktoré Rada EÚ prijala v septembri 2015.

 

V dokumente EK sa spresňuje, že tieto tri krajiny aj napriek tomu, že ich komisia opakovane vyzvala, aby vykonali nápravu, stále neberú ohľad na svoje záväzky voči Grécku, Taliansku a ďalším členským štátom. Podľa uvedených rozhodnutí Rady EÚ by mali členské štáty každé tri mesiace poskytnúť miesta na relokácie, aby sa zaistil hladký a usporiadaný priebeh tohto procesu.

 

Otvorené právne konanie je síce dôležitým krokom, je však nedostatočné. Konanie by sa malo začať aj proti Rakúsku a Slovensku, ktoré fakticky neprijali ani jediného migranta. Iba ak Európska únia (EÚ) bude rešpektovať tie isté hodnoty, môžeme mať budúcnosť, vyhlásila podľa tlačovej agentúry APA poslankyňa talianskej Demokratickej strany Marina Berlinghieriová, členka výboru pre EÚ talianskej Poslaneckej snemovne.

 

"Európska komisia začína konečne prijímať konkrétne opatrenia voči štátom, ktoré pre neprijateľný egoizmus blokujú program prerozdeľovania (migrantov). To je správna cesta," vyhlásila v tejto súvislosti predsedníčka talianskej Poslaneckej snemovne Laura Boldriniová.

 

Predseda Európskeho parlamentu (EP) Antonio Tajani vyzdvihol, že Európska komisia otvorila spomínané právne konania pod tlakom EP. Za bolestivú označil nutnosť otvoriť právne konania voči spomínanej trojici krajín šéf frakcie sociálnych demokratov v EP Gianni Pittella. "Tento krok je však potrebný, ak egoizmus víťazí nad hodnotami a pravidlami EÚ," dodal.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies