Taliansky parlament chce sprísniť tresty za propagáciu fašizmu: Za porušenie zákazu budú hroziť tri roky väzenia

NETKY.SK • 12 Júl 2017, 07:11 • 2 min
Taliansky parlament chce sprísniť tresty za propagáciu fašizmu: Za porušenie zákazu budú hroziť tri roky väzenia

RÍM - Taliansky parlament mieni dôrazne postupovať proti velebeniu fašizmu v krajine.

slovakia

left justify in out

Medzi pripravovanými legislatívnymi opatreniami sú vysoké tresty za porušovanie zákazu výroby, predaja a distribúcie tovarov s obrazmi a symbolmi pripomínajúcimi temné obdobie novodobých európskych dejín vrátane podobizní jeho predstaviteľov Adolfa Hitlera a Benita Mussoliniho. Pripravovaná novela legislatívy ráta v takomto prípade s trestami do výšky troch rokov väzenia.

 

Iba v pondelok nariadili vládni činitelia odstránenie profašistických plagátov na pláži neďaleko Benátok. V nariadení prefekta so sídlom v Benátkach sa podľa tamojších médií spomínali obavy z narušenia verejného poriadku vystavovaním tabúľ a fotografií vojnového fašistického diktátora Benita Mussoliniho. Taliansko zakazuje glorifikáciu fašizmu.

 

Jedna z tabúľ vyhlasovala oblasť za "protidemokratickú" zónu. Denník La Repubblica v nedeľu informoval, že plážou Chioggia sa rozliehali z reproduktorov promussoliniovské prejavy a jedna výveska varovala, že zariadenia na pláži sú pre platiacich zákazníkov, inak dostanete "obuškom po zuboch". Denník cituje 64-ročného majiteľa licencie: "Tu platia moje zákony".

 

Návrh legislatívnej normy, po ktorej schválení by sa delikt propagácie národného socializmu a fašizmu stal súčasťou trestného zákonníka so sadzbou šesť mesiacov až dva roky väzenia za velebenie fašizmu, je od tohto týždňa na programe zasadania talianskej Poslaneckej snemovne. Propagácia na internete by bola považovaná za priťažujúcu okolnosť a v takom prípade by sa trestná sadzba mohla zvýšiť až o tretinu.

 

Za prejav propagácie fašizmu by v Taliansku mal v budúcnosti byť považovaný aj typický pozdrav natiahnutou pravou rukou, ktorý by mal byť prísnejšie postihovaný.

 

Navrhovateľ predmetného zákona, poslanec sociálnej demokracie Emanuele Fiano, ktorého otca príslušníci SS svojho času deportovali do vyhladzovacieho tábora Auschwitz-Birkenau, upozornil, že v Taliansku je opätovné založenie fašistickej strany síce zakázané, avšak to neplatí o velebení fašizmu. Ako zdôraznil, to je neprijateľné.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies