Taliansky operný spevák Andrea Bocelli bude mať 55. narodeniny

NETKY.SK • 21 September 2013, 10:37 • 2 min
Taliansky operný spevák Andrea Bocelli bude mať 55. narodeniny

Lajatico - Taliansky operný spevák Andrea Bocelli sa v nedeľu dožíva 55 rokov.

slovakia

left justify in out

Život jedného z najslávnejších spevákov sveta sa začal v talianskom Toskánsku. Narodil sa 22. septembra 1958 v Lajaticu s nevyliečiteľnou očnou chorobou, ktorá spôsobila, že ako 12-ročný oslepol. Miloval hudbu, inšpirovali ho operné árie z Pucciniho a Verdiho tvorby, preto začal chodiť na súkromné hodiny spevu. Zarábal si ako pianista v baroch. Popri tom vyštudoval právo na univerzite v talianskej Pise.

Superhviezda menom Andrea Bocelli sa zrodila v roku 1992, keď tiež taliansky spevák Zucchero hľadal druhý hlas do duetu piesne Miserere, ktorá sa dodnes spieva po celom svete. Zucchero pôvodne ponúkol part naspievať Lucianovi Pavarottimu, ten však odmietol so slovami: "Ďakujem za prekrásnu pieseň. Ale vy ma k tomu nepotrebujete, nech Miserere naspieva Andrea Bocelli. Lepšie to nikto nedokáže". Druhý veľký úspech prišiel o dva roky neskôr, keď zvíťazil na festivale v talianskom San Reme s absolútne najväčším počtom bodov v histórii tejto súťaže.

Bocelli nahral viacero duet s hviezdami ako Luciano Pavarotti, José Carreras, Sarah Brightman, Michael Jackson, Stevie Wonder, Bryan Adams, Eros Ramazzoti, Christina Aquilera a Celine Dion. Spieval pre pápeža Jána Pavla II., Billa Clintona, Georgea Busha, Vladimira Putina či britskú kráľovnú.

Počas svojej speváckej kariéry predal viac ako 55 miliónov platní. Pieseň Con te partiro sa viac ako pol roka držala na najvyšších priečkach svetových hitparád a stala sa najpredávanejším singlom v histórii gramofónového priemyslu.

Manželka slávneho nevidiaceho talianskeho tenoristu Andrea Bocelliho Enrica Cenzatti požiadala v marci 2002 o rozvod. Svoju žiadosť zdôvodnila manželovou častou a dlhou neprítomnosťou doma z dôvodu pracovnej zaneprázdnenosti. Pár má dvoch synov.

Slávny nevidiaci spevák dokázal, že má jeden z najkrajších hlasov Talianska, plný, jemný a uchvacujúci, skutočne operný hlas, a nie hlas interpreta populárnej piesne. 

Pre Slovákov Bocelli zaspieval v Košiciach v máji 2008. Vianočný koncert hviezdy operného neba je naplánovaný aj v tomto roku na 29. decembra v Bratislave a uskutoční sa na zimnom štadióne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies