Taliansky minister vnútra zakázal starostom uznávať sobáše homosexuálov

NETKY.SK • 8 Október 2014, 17:10 • 2 min
Taliansky minister vnútra zakázal starostom uznávať sobáše homosexuálov

RÍM - Taliansky minister vnútra Angelino Alfano nariadil starostom, aby prestali uznávať platnosť sobášov homosexuálov uzavretých v cudzine, čo vyvolalo protesty skupín pre ľudské práva i miestnych predstaviteľov.

slovakia

left justify in out

Sobáše homosexuálov sú v Taliansku nelegálne. Niektoré talianske mestá však umožnili párom zosobášeným v zahraničí, aby svoj zväzok registrovali pri návrate do Talianska na radnici podobne ako heterosexuálne páry, ktoré uzavreli manželstvo mimo Talianska.
     

Uznanie sobáša je dôležité, pretože môže pomôcť partnerovi zdediť majetok zosnulého partnera a ovplyvňuje tiež zdravotné poistenie, sociálne dávky či dôchodky, uviedla agentúra Reuters.
     

Alfano, ktorý poslal svoje usmernenie starostom v utorok večer, odmietol obvinenia z homofóbie, ktoré mu adresovali obhajcovia práv homosexuálov. "Nie je to ideologické. Mojím úmyslom je iba dosiahnuť, aby bol rešpektovaný zákon, ktorý nepovoľuje dvom osobám rovnakého pohlavia uzavrieť sobáš," povedal Alfano.
     

Prieskum verejnej mienky minulý rok ukázal, že sobáše homosexuálov podporuje iba štvrtina populácie v Taliansku, kde má rímskokatolícka cirkev značný vplyv na politiku. V tom istom prieskume však 85 percent opýtaných podporilo uznanie tzv. civilných zväzkov homosexuálnych párov, ktoré by poskytli partnerom viac práv.
     

Mestskí predstavitelia v Neapole v reakcii uviedli, že napadnú nariadenie ministra na súde. Poslankyňa opozičnej stredopravej strany Forza Italia bývalého premiéra Silvia Berlusconiho, Michela Brambillová, obvinila vládu, že je "odtrhnutá od diania v krajine".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies