Taliansky minister vnútra nariadil preskúmať pekelné podmieky v utečeneckom tábore

NETKY.SK • 13 September 2016, 17:45 • 2 min
Taliansky minister vnútra nariadil preskúmať pekelné podmieky v utečeneckom tábore

RÍM - Taliansky minister vnútra Angelino Alfano nariadil dnes kontrolu pomerov v utečeneckom tábore neďaleko mesta Foggia v reakcii na informácie tamojších médií o "pekelných podmienkach" v zariadení.

slovakia

left justify in out

Stalo sa tak po tom, čo bývalý šéfredaktor denníka La Repubblica Eugenio Scalfari adresoval premiérovi Matteovi Renzimu apel, v ktorom ho žiada o porozumenie a citlivosť v prístupe k žiadateľom o azyl v Taliansku. Autor sa v zdôvodnení výzvy odvolal na reportáž, ktorá vyšla v týždenníku L'espresso pod názvom Sedem dní v pekle.

 

Reportáž sa pokúsila čitateľom priblížiť utečenecký tábor v susedstve mesta Foggia z pohľadu novinára vydávajúceho sa za migranta, ktorý písal v tejto súvislosti o "štátnom gete" a o narábaní s ľuďmi ako so zvieratami.

 

V zariadení s kapacitou 636 miest sa údajne tiesni viac ako 1000 ľudí, zväčša mužov z Afriky, medzi ktorými sú však aj ženy a maloletí. Tábor síce strážia príslušníci talianskej armády a polície, avšak zástupcovia zainteresovaných úradov sem nechodia. V tábore majú situáciu pod kontrolou migranti z Nigérie, ktorí nútia ženy a deti na prostitúciu, respektíve na otrocké práce na okolitých statkoch, kam sa dostávajú cez prederavený plot tábora.

 

V zariadení chýba dostatok lôžok, ľudia spia na zemi, chýba však aj dostatok potravín, niet zdravotníckej starostlivosti a ani v prípade požiaru alebo iného nebezpečenstva tu nie sú zaistené elementárne možnosti, napríklad únikové východy.

 

Ide o tábor, ktorý je tretím najväčším v Taliansku a v ktorom žiadatelia o azyl trávia najmenej šesť mesiacov do posúdenia ich žiadostí. Autor článku Fabrizio Gatti neprišiel s podobne investigatívnym materiálom o situácii migrantov v Taliansku po prvý raz. V minulosti sa mu už v preoblečení za migranta z Iraku podarilo absolvovať trasu pašerákov zo severnej Afriky, dostal sa do utečeneckého tábora na ostrove Lampedusa a podobným spôsobom dokázal podať i svedectvo o vykorisťovaní migrantov a ich životných podmienkach v provincii Puglia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies