Taliansky expremiér Renzi dnes odstúpil z funkcie predsedu Demokratickej strany

NETKY.SK • 19 Február 2017, 19:40 • 2 min
Taliansky expremiér Renzi dnes odstúpil z funkcie predsedu Demokratickej strany

RÍM - Bývalý taliansky premiér Matteo Renzi odstúpil dnes z funkcie predsedu vládnucej Demokratickej strany (PD). Zároveň dal však jasne najavo, že sa o tento post bude znova uchádzať v ďalších straníckych voľbách.

slovakia

left justify in out

Svojich kolegov z PD dnes Renzi tiež upozornil na to, že z vnútrostraníckych sporov medzi nimi profituje ich hlavný súper, populistická a euroskeptická strana Hnutie piatich hviezd (M5S). Tú by podľa aktuálnych prieskumov podporil v parlamentných voľbách približne rovnaký počet voličov ako PD.

 

Stredoľavú PD od porážky v decembrovom referende o ústavnej reforme sužujú hlboké vnútrostranícke rozpory, pričom jej ľavicovejšie orientované krídlo sa dokonca vyhráža odtrhnutím sa a sformovaním si vlastného politického subjektu.

 

Renzi odstúpil z funkcie premiéra po tom, ako voliči v referende 4. decembra odmietli jeho vládou navrhovanú reformu ústavy. Talianske médiá však špekulujú, že tento 42-ročný politik by sa na post premiéra mohol opäť vrátiť. Najprv by ho však za predsedu PD museli znova zvoliť na straníckom zjazde, ktorého termín zatiaľ nie je známy.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona