Taliansky expremiér Monti: Slovensko môže byť jedným z motorov rastu EÚ

NETKY.SK • 15 Máj 2014, 15:30 • 2 min
Taliansky expremiér Monti: Slovensko môže byť jedným z motorov rastu EÚ

BRATISLAVA – Pozitívne čísla slovenskej ekonomiky potvrdzujú "paru" v hospodárstve SR, ktorá môže byť spoločne s ostatnými krajinami Vyšehradskej štvorky (V4) motorom rastu Európskej únie (EÚ). Uviedol to taliansky senátor a bývalý premiér Talianska Mario Monti po dnešnom stretnutí s ministrom financií SR Petrom Kažimírom na pôde rezortu v Bratislave.

slovakia

left justify in out

"Už dlhšiu dobu obdivujem ekonomiku Slovenska a jeho odvážne rozhodnutie vstúpiť pred niekoľkými rokmi do eurozóny," podčiarkol Monti. Dodal, že rozšírenie EÚ v roku 2004 o 10 krajín vrátane Slovenska bolo správne rozhodnutie. "Tí v západnej Európe, ktorí si stále myslia, že rozšírenie prišlo príliš skoro, sa hlboko mýlia, pretože teraz, s krajinami ako SR, vidíme, ako to prispieva k rastu EÚ," zdôvodnil.

 

Monti s Kažimírom si vymenili názory na situáciu v eurozóne a v európskom hospodárstve. Slovensko a Taliansko majú podľa šéfa rezortu financií veľa spoločného. "Potrebujú meniť svoje verejné financie, ďalej ich ozdravovať, ďalej pracovať na štrukturálnych zmenách. Slovensko a Taliansko sú krajiny, ktoré sú priatelia," priblížil. Monti zdôraznil, že Taliansko je dnes vďaka politike silnej rozpočtovej disciplíny jedinou krajinou v južnej Európe mimo procedúry nadmerného deficitu.

 

Od volieb do Európskeho parlamentu, ktoré budú 24. mája, očakáva taliansky expremiér nárast populizmu v rôznych podobách. Nový parlament vidí viac euroskeptický, to však podľa neho prinúti tradičnejšie strany, aby spolu ešte intenzívnejšie pracovali na zlepšovaní Európy.

 

Monti navštívil Slovensko pri príležitosti konania medzinárodnej bezpečnostnej konferencie GLOBSEC 2014. V rámci svojej návštevy sa stretol aj s prezidentom SR Ivanom Gašparovičom a s ministrom zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslavom Lajčákom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies