Taliansky barytonista Leo Nucci hosťuje v Slovenskom národnom divadle

NETKY.SK • 27 Jún 2012, 07:16 • 2 min
Taliansky barytonista Leo Nucci hosťuje v Slovenskom národnom divadle

Taliansky barytonista Leo Nucci hosťuje v Slovenskom národnom divadle - Kultúra Svetoznámy taliansky barytonista Leo Nucci prichádza na hosťovanie do opery Slovenského národného divadla. Vo štvrtok 28.

slovakia

left justify in out

img

Svetoznámy taliansky barytonista Leo Nucci prichádza na hosťovanie do opery Slovenského národného divadla. Vo štvrtok 28. júna sa predstaví v postave Francesca Foscariho v opernej inscenácii Giuseppe Verdiho Dvaja Foscariovci. V réžii Mariána Chudovského a pod taktovkou dirigenta Martina Leginusa sa po boku Lea Nucciho predstavia László Boldizsár, Louise Hudson, Ján Galla, Ján Babjak a Michaela Šebestová.    
      Nucciho repertoár zahŕňa talianske opery od belcanta až po diela veristických skladateľov. Jeho zvučný hlas, vynikajúca technika a dramatické schopnosti ho radia k najlepším interpretom Verdiho postáv. Známe sú jeho kreácie Macbetha, Lunu, Germonta, Amonasra, Jaga, Falstaffa či Rigoletta, ktorého spieval už viac ako 400-krát.
      Leo Nucci (*16.4.1942, Castiglione dei Pepoli, blízko Bologne) debutoval ako víťaz speváckej súťaže v Spolete v úlohe Figara v Rossiniho opere Barbier zo Sevilly. V roku 1973 spieval svojho prvého Rigoletta. V roku 1977 sa predstavil po prvý raz v svetoznámej milánskej La Scale opäť ako Figaro a v roku 1978 vystúpil ako Miller v londýnskej Royal Opera House Covent Garden. Jeho interpretačné a herecké schopnosti mu otvorili dvere do najvýznamnejších divadiel v Európe, Severnej, Južnej Amerike aj Japonsku.
      Leo Nucci spolupracoval počas svojej hviezdnej kariéry s najvýznamnejšími dirigentskými osobnosťami, ako sú Herbert von Karajan, Nello Santi, Georg Solti, Riccardo Muti, Claudio Abbado, James Levine, Zubin Mehta, Lorin Maazel či Riccardo Chailly. Medzi jeho speváckych partnerov pravidelne patrili Luciano Pavarotti, Joan Sutherland, Peter Dvorský, Plácido Domingo, Diana Damrau či Piotr Beczala. V súčasnosti najčastejšie hosťuje v Zürichu (Rigoletto, La traviata a Simon Boccanegra), Londýne (La traviata), Mníchove (Luisa Miller), Berlíne (Dvaja Foscariovci) a španielskom Bilbau (Nabucco). 
      Svetoznámy interpret aj po desiatkach rokov úspešnej dráhy má stále svoje sny. „Mojím snom je robiť to, čo robím, ako najlepšie viem, potom sú ešte sny, ktoré idú mimo mojej profesijnej dráhy. Sny sú dôležité, poháňajú nás dopredu, vyplňujú nám život. Jedným z mojich snov je, aby som videl ľudí celého sveta viac sa usmievať, lebo sa usmievajú málo. Viac úsmevu a vidieť ľudí aj plakať, ale plakať napríklad v divadle pri prežívaní nejakej emócie, aby sa dokázali spojiť v nejakej emócii,“ povedal pre TASR Leo Nucci. 
      Jeho snom nebolo stať sa spevákom. „Pochádzam z kováčskej rodiny, robil som mechanika, ten spev prišiel postupne, chcel som byť cyklistom. Toho sa držím dodnes, veľa chodím na bicykli. U nás doma všetci spievali, hral som v miestnom orchestri, hudba je pre mňa prirodzenou súčasťou života.“  
      „Leo Nucci je svetová spevácka špička, je to svetový človek, nesmierne sympatický, úžasný kamarát, dá sa s ním hovoriť o všeličom, ale keď sa postaví na javisko, tak ukáže svoju bravúru, svoju dokonalú techniku a herecké stvárnenie. Mal som tú česť s ním spievať vo viacerých, najmä Verdiho inscenáciách na svetových javiskách, takže mám nádherné spomienky a som šťastný, že som ho mohol pozvať aj k nám do Bratislavy,“ dodal pre TASR riaditeľ opery SND Peter Dvorský. 

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies