Taliansky autor knihy Osamelosť prvočísiel Paolo Giordano zavítal do Bratislavy

NETKY.SK • 3 Marec 2016, 10:05 • 2 min
Taliansky autor knihy Osamelosť prvočísiel Paolo Giordano zavítal do Bratislavy

BRATISLAVA - Taliansky spisovateľ Paolo Giordano sa v utorok večer v Bratislave stretol so slovenskými fanúšikmi. Mladý autor priaznivcom počas večera zhruba hodinu a pol otvorene rozprával o svojom živote a o inšpirácii, ktorá ho ako vedca priviedla k napísaniu prvej knihy Osamelosť prvočísiel (2008).

slovakia

left justify in out

Okrem spomínaného knižného debutu, ktorý krátko po vydaní zaznamenal obrovský úspech a získal niekoľko literárnych ocenení, prišla reč aj na ďalšie jeho romány Ľudské telo (2013) a Čierna a strieborná (2015), v ktorých sympatický Talian akcentuje vnútorný svet a prežívanie jedincov ocitajúcich sa v mierne vyhrotených a nie celkom štandardných životných situáciách.


Účasť na utorňajšom stretnutí Giordana milo prekvapila - v Taliansku podľa jeho slov na podobné podujatia nechodí toľko ľudí a on sám sa na nich tiež nezúčastňuje príliš často. Spisovateľ totiž zastáva názor, že verejné stretnutia musí ako autor držať akosi pod kontrolou.

 

„Musí existovať nejaká rovnováha medzi tým, kedy verejne vystupujete a kedy ste, naopak, v osamení a v určitej izolácii, pretože práve v tej izolácii to je ten čas, keď sa tie knihy dejú, keď ich píšem. A vtedy, keď človek píše, často nemá náladu, ani sa nedokáže dostávať do intenzívneho kontaktu s veľkými davmi,“ poznamenal Giordano, ktorý vraj počas tvorby zostáva v osamení niekedy aj celé týždne.

 

„Na tvorbu je samota naozaj potrebná. A potom príde zas druhý extrém, keď sa zrazu stretávam s obrovským množstvom ľudí naraz... No nedeje sa to často. Myslím, že musíte mať aj takú zdravú dávku podozrenia voči autorom, ktorí sú príliš ústretoví voči davom a ktorí sú príliš často na očiach,“ uviedol.


Ako počas večera zároveň priznal, v čase písania svojho knižného debutu bol absolútne presvedčený o tom, že jeho niekdajšia kariéra fyzika je preňho ako stvorená a bude ju nasledovať do konca života. K napísaniu knihy ho vraj motivovala jeho vtedajšia priateľka, ktorú si neskôr vzal za ženu.

 

„Stále mi volala a vypytovala sa, či som už niečo napísal, či jej niečo môžem poslať a ja vždy na to, 'Samozrejme, že nie, však ja som fyzik!',“ zasmial sa 33-ročný rodák z Turína.

 

„Moja partnerka mala dojem, že žijem veľmi nezdravý život, keď nasledujem kariéru fyzika. Keby ste niekedy šli okolo katedry fyziky univerzity v Turíne, pochopili by ste, že fyziku študujú naozaj veľkí čudáci. A ona len ukazovala prstom na tých ľudí a hovorila mi, 'Určite nechceš, aby sa z teba stalo niečo takéto...' A keďže ja som taký slaboch, ktorý urobí, čo mu druhí povedia a ona ma nabádala k tomu, aby som písal, tak som proste písal. Možno sa to zdá ako vtip, ale je to naozaj tak...,“ priblížil známy autor, ktorého úspech knižnej prvotiny vraj doslova zaskočil.

 

„Nebol som na to pripravený. V tom čase som si stále hovoril, že som fyzik. Potom som si to hovoriť prestal a neľutujem to. Ani to, že som nezačal písať skôr - to by som určite napísal Moby Dicka... Práve naopak, hovoril som si, že možno, keby som sa do toho písania pustil o niečo neskôr, bol by som zrejme omnoho pripravenejší na to všetko, čo nastalo potom,“ podotkol Giordano, ktorý sa však napriek svojej prvotnej ostýchavosti, zábranám a mentálnej dnes úprimne teší zo svojich spisovateľských úspechov.


„Myslím si, že keď človek zažije, že to, čo ešte v mladosti urobí, má úspech, môže s tým úspechom nejako nakladať. Prináša vám to slobodu, ktorú môžete ďalej využívať. Publikovanie však na druhej strane nesie so sebou aj určitú kliatbu, pretože keď raz niečo vypustíte do sveta, už sa to uzavrie a nemôžete to už neskôr modifikovať,“ poznamenal.

 

„Písanie kníh mi však jednoznačne zmenilo život. A jedného dňa prišiel moment, keď som si uvedomil, že je asi smiešne namýšľať si, že som stále tým rovnakým človekom, akým som bol predtým, než sa stalo to, čo sa stalo a začal som akceptovať svoju novú situáciu. Často som si hovoril, že by som mohol pôsobenie vo fyzikálnej oblasti nejakým spôsobom s tým písaním skombinovať, no potom som zistil, že bez fyziky byť môžem, zatiaľ čo bez písania nie. Bol som vlastne veľmi nespokojný fyzik a dnes som celkom spokojný spisovateľ,“ uzavrel Giordano. Stretnutie autora s tunajšími fanúšikmi sa skončilo veľkou autogramiádou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona