Taliansku opätovne hrozí skĺznutie do recesie

NETKY.SK • 10 Júl 2014, 17:30 • 2 min
Taliansku opätovne hrozí skĺznutie do recesie

RÍM - Taliansko môže skĺznuť do tretej recesie za posledných päť rokov, obávajú sa ekonómovia. Dôvodom ich znepokojenia je nečakaný a prudký pokles priemyselnej produkcie.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra DPA.
     

Priemyselná výroba v Taliansku klesla v máji 2014 v porovnaní s aprílom až o 1,2 %. Ekonómovia pritom očakávali jej rast na úrovni 0,2 %.
     

"Výsledky sú horšie, než naznačovali aj najpesimistickejšie prognózy," povedal Paolo Mameli, ekonóm banky Intesa Sanpaolo. Zároveň poukázal na to, že úroveň priemyselnej produkcie "sa nebezpečne priblížila k rekordne nízkym úrovniam z marca a apríla 2009".
     

Vzhľadom na tento fakt Mameli uviedol, že "čo sa týka návratu k ekonomickému rastu v 2. kvartáli tohto roka, medzi analytikmi začínajú rásť obavy". V 1. štvrťroku totiž ekonomika Talianska medzikvartálne klesla o 0,1 %. Prvé oficiálne údaje o vývoji ekonomiky za 2. štvrťrok by mali byť zverejnené 6. augusta.
     

Ak by sa nepriaznivé prognózy potvrdili, talianskej vláde to skomplikuje plán znižovania rozpočtového deficitu. Stanovený plán vlády totiž vychádza z prognózy, že v tomto roku vzrastie ekonomika o 0,8 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies