Taliansko zvažuje predĺženie núdzového stavu aj po 31. júli

NETKY.SK • 10 Júl 2020, 17:10 • 2 min
Taliansko zvažuje predĺženie núdzového stavu aj po 31. júli

RÍM - Taliansky premiér Giuseppe Conte v piatok naznačil možnosť, že núdzový stav v krajine súvisiaci s pandémiou nového koronavírusu bude koncom júla predĺžený. Informovala o tom agentúra AFP.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Existujú podmienky na predĺženie stavu núdze z dôvodu koronavírusu po 31. júli," povedal Conte novinárom v Benátkach.

 

Vírus pod kontrolou

"Stav núdze slúži na to, aby sme vírus udržali pod kontrolou. Ešte sme nerozhodli (o jeho predĺžení), ale s uvážením k tomu smerujeme," dodal.

 

"Možné predĺženie (stavu núdze) znamená, že budeme schopní pokračovať v prijímaní nevyhnutných opatrení, i keď v obmedzenom rozsahu," vysvetlil.

 

Núdzový stav, ktorý bol v minulosti v Taliansku zavedený v prípade záplav či zemetrasení, regionálnym úradom zaisťuje mimoriadne právomoci.

 

Conte vyhlásil stav núdze najprv 31. januára po tom, čo boli v Ríme potvrdené dva prípady nákazy novým koronavírusom.

 

 

Taliansko začalo uvoľňovať opatrenia

V máji po tom, čo začali klesať počty nakazených, začalo Taliansko uvoľňovať prísne opatrenia zavedené v rámci dvojmesačného "lockdownu". Zdravotnícki predstavitelia však varujú, že hoci sa kríza v krajine zmiernila, vírus sa ešte stále šíri.

 

Taliansko vo štvrtok uzatvorilo hranice pre cestujúcich z 13 krajín, ktoré v dôsledku pandémie ochorenia COVID-19 považuje za rizikové, vrátane Brazílie či Bangladéša. Stalo sa tak po tom, ako bol zistený vysoký počet nakazených medzi cestujúcimi, ktorí prileteli z Dháky do Ríma.

 

V Taliansku sa koronavírusom nakazilo viac než 242.000 ľudí a takmer 35.000 ochoreniu COVID-19 podľahlo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona