Taliansko zisťuje, akú úlohu hrá Islamský štát pri pašovaní migrantov do Európy

NETKY.SK • 3 August 2016, 15:29 • 2 min
Taliansko zisťuje, akú úlohu hrá Islamský štát pri pašovaní migrantov do Európy

RÍM - Talianska prokuratúra vyšetruje prípadnú zodpovednosť teroristickej skupiny Islamský štát (IS) za pašovanie a prevádzanie migrantov do Európy. Oznámil to dnes taliansky minister spravodlivosti Andrea Orlando, ktorého citovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

"Aktuálne uskutočňujeme intenzívne vyšetrovanie, aby sme overili možnosť, že predstavitelia (Islamského štátu) zohrávajú kľúčový dohľad a vedúce postavenie pri riadení toku migrantov do Talianska," povedal Orlando počas vypočúvania v príslušnom výbore v parlamente.

 

Minister však z dôvodu citlivosti prípadu a stupňa utajenia uvaleného na celé vyšetrovanie viac podrobností neposkytol.

 

V poslednej februárovej výročnej správe talianskej prokuratúry zameranej na boj proti terorizmu a mafii sa píše, že do pašovania migrantov sú zapojené nadnárodné kriminálne skupiny. So spájaním migračných vĺn s teroristickými organizáciami však boli talianski vyšetrovatelia dosiaľ opatrní.

 

V správe sa síce uvádza, že prevádzači migrantov sú niekedy napojení na pašerákov zbraní a drog. Obvinenia, že ich služby na pohyb do Európy a z nej využívajú aj teroristi, si však podľa nej "stále vyžadujú jasné dôkazy".

 

Orlando tiež dnes v parlamente spomenul osud opustených detí migrantov. V prípadoch až 6135 neplnoletých, ktorí sa bez sprievodu rodičov alebo dospelých doplavili vlani do Talianska, sa nevie nič o ich minulosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies