Taliansko žiada EÚ o porovnanie vplyvu elektronických a tradičných cigariet

NETKY.SK • 21 Jún 2021, 20:38 • 2 min
Taliansko žiada EÚ o porovnanie vplyvu elektronických a tradičných cigariet

Talianski lekári a akademici požiadali eurokomisárku pre zdravie a bezpečnosť potravín Stellu Kyriakidisovú o správu porovnávajúcu, aký vplyv na zdravie majú tradičné cigarety a nové nikotínové produkty, predovšetkým elektronické cigarety.

slovakia

left justify in out

Dôvodom je chystaná aktualizácia smerníc Európskej únie regulujúcich trh s tabakovými výrobkami. Nové smernice majú byť hlavnou podporou plánu Bruselu na boj s rakovinou, pričom cieľom je znížiť počet fajčiarov v EÚ do roku 2040 na 5 percent zo súčasných zhruba 25 percent. 

 

img

Podľa talianskych odborníkov však chýba porovnanie vplyvu cigariet a nových produktov. Brusel zatiaľ má k dispozícii analýzu poradného Vedeckého výboru pre zdravie, environmentálne a náhle sa objavujúce riziká SCHEER.

 

Tá však podľa talianskych lekárov neporovnala riziká užívania elektronických cigariet s rizikami fajčenia tradičných cigariet, ale analyzovala riziká užívania elektronických cigariet v porovnaní s nefajčením.

"Hodnotenie SCHEER ponecháva používateľov elektronických cigariet bez jasných informácií o miere rizika týchto výrobkov v porovnaní s tradičnými cigaretami," uviedli talianski lekári v liste eurokomisárke.

 

img

 

Na zákalde tohto dôkazu sa môže preto zdať, že elektronické cigarety sa javia rovnako škodlivé ako tradičné. 

 

Zároveň sa poukázalo na to, že elektronické cigarety, hoci nie sú bez rizika a obsahujú nikotín, pomohli mnohým fajčiarom zanechať tradičné cigarety.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies