Taliansko začína voliť prezidenta

NETKY.SK • 18 Apríl 2013, 07:00 • 2 min
Taliansko začína voliť prezidenta

RÍM - V talianskom parlamente sa vo štvrtok začína ostro sledovaná schôdza, ktorej predmetom bude voľba nového prezidenta krajiny. Ten by mal pomôcť ukončiť politický pat, ktorý v Taliansku nastal po nedávnych parlamentných voľbách.

slovakia

left justify in out

Politickým stranám sa odvtedy nedarí vytvoriť novú vládnu koalíciu, pričom v hre je stále aj zopakovanie parlamentných volieb.

Mandát súčasnej hlavy Talianska Giorgiovi Napolitanovi sa končí 15. mája. Problémom je, že šesť mesiacom pred svojím končiacim sa funkčným obdobím nemôže rozpustiť parlament a vytvoriť tak priestor na vypísanie nových volieb. Jeho nástupca by tak na jednotlivé strany mohol vyvinúť väčší tlak, keďže bude reálne hroziť, že Taliani si môžu hlasovanie zopakovať. 

Medzi favoritmi na zisk prezidentského kresla sa spomína napríklad aj bývalý šéf Európskej komisie Romano Prodi, niekdajší odborový predák Franco Marini a šance má aj bývalá eurokomisárka Emma Boninová, ktorá by sa stala prvou ženou na tomto poste.

(SITA, kh;st),201304180001



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona