Taliansko vyšle vojakov k irackému Mosulu, aby chránili robotníkov na priehrade

NETKY.SK • 16 December 2015, 17:31 • 2 min
Taliansko vyšle vojakov k irackému Mosulu, aby chránili robotníkov na priehrade

RÍM - Taliansko nasadí 450 vojakov v blízkosti severoirackého mesta Mosul, ktoré okupuje Islamský štát (IS), aby ochránili robotníkov opravujúcich miestnu priehradu na rieke Tigris.

slovakia

left justify in out

Oznámil to dnes taliansky premiér Matteo Renzi, ktorého cituje agentúra Reuters.

 

Podľa Renziho, ktorý predtým odmietol návrhy Francúzska či USA, aby sa Taliansko podieľalo na leteckých útokoch proti IS v Sýrii, je projekt opravy Mosulskej priehrady v Iraku konkrétnym spôsobom, ako prispieť k ochrane tamojších civilistov a vzdorovať militantným islamistom.

 

Priehrada ležiaca severozápadne od Mosulu je najväčšou v Iraku a už od svojho vybudovania v 80. rokoch trpí konštrukčnými chybami. V auguste 2014 sa jej zmocnili militanti IS, čo vyvolalo obavy, že by ju mohli vyhodiť do vzduchu a vyvolať tak vlnu, ktorá by v Mosule a Bagdade zabila tisíce civilistov. Už po dvoch týždňoch však islamistov odtiaľ vyhnali kurdské milície podporované americkými a irackými vládnymi silami.

 

Zákazku na opravy 3,6 kilometra dlhej priehradnej hrádze získala talianska spoločnosť Trevi SpA.

 

"Každý vravel: Bombardujme tu, bombardujme tam, bombardujme, bombardujme. Ja som povedal: Urobme niečo užitočné," cituje Reuters vyjadrenie Renziho pre taliansky rozhlas. "Priehrada musí byť opravená, pretože by mohla spôsobiť civilnú pohromu. Opravíme ju a robotníkov budú brániť naši vojaci, ktorí už sú prítomní v Iraku," povedal taliansky premiér.

 

Taliansko má v súčasnosti v Iraku okolo 650 vojakov, z ktorých väčšina sa podieľa na výcviku príslušníkov irackej armády a polície v Arbíle a v Bagdade. Mosulská priehrada je vzdialená iba niekoľko desiatok kilometrov od rovnomenného mesta v rukách IS a Taliani sa tak budú nachádzať v potenciálnej bojovej zóne, pripomína Reuters.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies