Taliansko vyhostilo moslimského duchovného, ktorý opovrhoval ústavnými právami

NETKY.SK • 8 September 2016, 19:15 • 2 min
Taliansko vyhostilo moslimského duchovného, ktorý opovrhoval ústavnými právami

RÍM - Talianske orgány vrátili do krajiny pôvodu Maročana, ktorý pôsobil ako "zastupujúci imám" v jednej z mešít na severovýchode Talianska, pričom odmietal akceptovať ústavné práva občanov tejto európskej krajiny. Informoval o tom dnes taliansky minister vnútra Angelino Alfano, ktorého vyhlásenie priniesla agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Vyhostenie 33-ročného muža v úlohe tajomníka moslimskej obce v meste Treviso je najnovším prípadom, keď Taliansko uplatnilo príslušný zákon, prijatý po teroristickom útoku na redakciu časopisu Charlie Hebdo v Paríži z januára 2015. Do krajiny pôvodu odvtedy vrátili už 115 osôb vrátane 12 imámov, uviedol Alfano.

 

Nemenovaný Maročan odmietol pred prijatím talianskeho občianstva prisahať na tamojšiu ústavu s odôvodnením, že je to nezlučiteľné s jeho presvedčením ako vyznávača ultrakonzervatívnej salafistickej formy islamu. Zákony Talianska označil za "zbierku hriechov nad hriechmi", ako je podľa neho napríklad rovnosť medzi mužmi a ženami.

 

Vyhosteného muža posadili v stredu večer do lietadla smerujúceho do marockej Casablanky. Taliansky minister vnútra v posledných týždňoch oboznamuje verejnosť s antiradikalizačnou kampaňou medzi moslimskými kazateľmi, ktorá by mala viesť k novým pravidlám. Takéto osoby by po novom mali poznať talianske normy či zvyklosti a prednášať svoje kázne v taliančine.

 

"Pracujeme na vytvorení nového modelu imáma, ktorého by sme mohli nazvať talianskym imámom," povedal Alfano v júli pre denník Libero. Obáva sa totiž, že terajší moslimskí duchovní v Taliansku sú všetci vyškolení v cudzine, "a preto majú oproti nám odlišné hodnoty a niekedy radikálne sklony".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona