Taliansko má toho plné zuby: Cudzie lode s migrantmi bude posielať preč od svojich brehov

NETKY.SK • 29 Jún 2017, 19:29 • 2 min
Taliansko má toho plné zuby: Cudzie lode s migrantmi bude posielať preč od svojich brehov

RÍM - Cudzie lode vezúce migrantov zachránených v Stredozemnom mori bude Taliansko posielať preč od svojich brehov, ak ostatné krajiny Európskej únie nebudú súhlasiť s väčším prerozdeľovaním tejto záťaže. Vyhlásil to dnes vysokopostavený zdroj z talianskej vlády.

slovakia

left justify in out

Taliansko by nemalo byť jedinou krajinou, ktorá prijíma migrantov prichádzajúcich cez Stredozemné mori do Európy. Vyhlásil to dnes Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) a podporil tým výzvu talianskej vlády voči ostatným členským štátom EÚ, aby pomohli niesť záťaž a migrantov si rozdeľovali.

 

"Riešenia nemôžu ležať len na pleciach Talianska," uviedla hovorkyňa UNHCR Cécile Pouillyová vo švajčiarskej Ženeve, sídle úradu. 

 

"Nutná je väčšia solidarita ostatných krajín, vrátane širšej regionálnej zodpovednosti ohľadne vyloďovania migrantov," povedala hovorkyňa UNHCR a dodala, že takéto plány treba naliehavo vypracovať.

 

Vyhrážka sa bude týkať lodí riadených mimovládnymi organizáciami, ale - na rozdiel od prvotných informácií - sa nebude vzťahovať na plavidlá cudzích štátov operujúcich pod záštitou pohraničnej agentúry EÚ Frontex a v rámci námornej misie EÚ Eunavfor Med Sophia, dodal zdroj.

 

Ten istý zdroj zároveň uviedol, že vláda poslala talianskeho veľvyslanca pri EÚ Maurizia Massariho na stretnutie s komisárom EÚ pre migráciu Dimitrisom Avramopulosom, aby tento odkaz odovzdal. V odkaze sa uvádzalo, že "Taliansko čelí vážnej situácii a Európa nemôže odvracať pohľad".

 

"Veľvyslanec upozornil, že úsilie Talianska je nadmerne veľké a ďaleko presahuje medzinárodné záväzky a za súčasných okolností je pre naše úrady ťažké povoľovať ďalšie vyloďovanie migrantov v našich prístavoch," dodal taliansky diplomat podľa agentúry DPA.

 

Zatiaľ nie je jasné, či zákaz lodí zahraničných mimovládnych organizácií bude aj uzákonený. Môže postihnúť niekoľko nemeckých plavidiel, ktoré majú v prevádzke nemecké námorné záchranné charity, ako napríklad Jugend Rettet a Sea Watch.

 

Ostrý odkaz Ríma nasledoval po záchrane takmer 10.000 migrantov, a to len od víkendu, a po neúspechu talianskeho premiéra Paola Gentiloniho na minulotýždňovom summite EÚ, na ktorom sa mu nepodarilo presvedčiť partnerov, aby prijímali viac žiadateľov o azyl.

 

Odkaz prišiel aj po drvivej porážke vládnucej stredoľavej Demokratickej strany (PD) v nedeľných komunálnych voľbách, ktorú niekoľko komentátorov pripísalo nespokojnosti verejnosti s rastúcim počtom prisťahovalcov a s vládnymi návrhmi udeľovať občianstvo deťom cudzincov s trvalým pobytom.

 

EÚ sa v roku 2015 dohodla, že 160.000 uchádzačov o azyl by mali premiestniť z Grécka a Talianska do ostatných členských štátov únie, aby sa záťaž rovnomerne rozdelila. Do začiatku júna bolo však v skutočnosti premiestnených len približne 22.500 uchádzačov o azyl. Údaje zverejnila Európska komisia.

 

Údaje talianskeho ministerstva vnútra, aktualizované dnes, ukázali, že od začiatku roka dorazilo na talianske pobrežie 76.873 migrantov, čo je 13-percentný nárast oproti roku 2016. Nových príchodzích bude podľa očakávania ešte viac pribúdať počas horúcich letných mesiacov.

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies