Taliansko varovalo, že vojenský útok na Sýriu by zapálil Blízky východ

NETKY.SK • 13 September 2013, 20:20 • 2 min
Taliansko varovalo, že vojenský útok na Sýriu by zapálil Blízky východ

RÍM - Zahraničná vojenská intervencia v Sýrii by mohla podpáliť celý Blízky východ, varoval dnes taliansky minister obrany Mario Mauro. Dodal, že zvrhnutie prezidenta Bašára Asada by nemalo byť podmienkou pre začatie mierových rozhovorov. Taliansko podporilo Američanmi vedenú vojenskú akciu v Afganistane a Iraku, rovnako ako kampaň NATO v Líbyi. Jeho vláda však vylúčila použitie vojenských základní na pôde Talianska, ak USA zaútočia na Sýriu bez mandátu OSN, informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Taliansko sa podľa Maura nikdy nevyhýbalo povinnostiam v mierových a stabilizačných silách v oblastiach, ktoré mohli destabilizovať krajinu či Európu, teraz nabáda na opatrnosť. "Vojna či mier v Sýrii značí vojnu či mier na celom Blízkom východe," zdôraznil 52-ročný politik. Poukázal na chaos v Jordánsku a Libanone, bezpečnostnú hrozbu pre Izrael a záujmy ďalších regionálnych hráčov ako je Saudská Arábia, Irán a Turecko. "Začať vojenskú akciu, dokonca jednostranne... by oslabilo snahy, ktoré v dobrej vôli vyvíjajú všetky národy usilujúce sa o politické riešenie," pokračoval. A dodal, že "postoj Talianska, ktorý z väčšiny zdieľa aj Nemecko, je tá najlepšia cesta vpred."

"Niektorí dnes hovoria, že Asad musí naďalej zohrávať úlohu, zatiaľ čo iní ho chcú definitívne dostať von z obrazu. Nájdeme v tomto dialógu kompromis, aký tam možno nájsť, iba ak si všetky strany sadnú k okrúhlemu stolu." Mauro tiež povedal, že Taliansko pomôže svojej bývalej kolónii, Líbyi, kde sa štátne orgány snažia obnoviť zákon a poriadok po zvrhnutí Muammara Kaddáfího, s podporou NATO, v roku 2011. Výcvikom v Taliansku prejde takmer 5000 príslušníkov líbyjských ozbrojených síl, povedal. Rím sa na tom dohodol s partnermi zo skupiny G8 na summite v júni. Prvých 400 Líbyjčanov by malo doraziť do Taliansko o niekoľko mesiacov, citovala ho agentúra DPA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies