Taliansko spúšťa vojenskú operáciu v Stredozemnom mori

NETKY.SK • 13 Október 2013, 14:49 • 2 min
Taliansko spúšťa vojenskú operáciu v Stredozemnom mori

RÍM - Počet obetí potopenia lode pri Lampeduse sa zvýšil na 360.

slovakia

left justify in out

Taliansko spúšťa dnes v Stredozemnom mori vojenskú misiu, ktorej zámerom je snaha zabrániť smrti ďalších migrantov pri plavbe do Európy na nebezpečných lodiach, informovala agentúra DPA. Počet obetí nedávnych potopení týchto plavidiel medzitým naďalej rástol.

Za posledné dva týždne došlo v mori medzi Sicíliou a Afrikou k trom nehodám lodí s migrantmi, ktoré si vyžiadali obete na životoch. Záchranári dnes našli tri ďalšie telá po potopení jeden z lodí pri malom ostrove Lampedusa z 3. októbra, čím sa bilancia mŕtvych pri tejto tragédii zvýšila na 362, informovala agentúra DPA.

Taliansky premiér Enrico Letta v sobotu večer oznámil, že talianska vojenská humanitárna misia, na ktorej sa zúčastnia lode a lietadlá, má za cieľ zaistiť čo najväčšiu možnú bezpečnosť časti Stredozemného mora, ktorá "sa v posledných dňoch zmenila na hrob".

"Vynaložíme veľa peňazí," vyhlásil Letta s tým, že prítomnosť talianskych námorných a leteckých síl v Sicílskom prielive sa strojnásobí.

Podľa slov predsedu talianskej vlády ide o dočasné núdzové opatrenie pred širšou intervenciou Európskej únie, v ktorú dúfajú najmä Taliansko a Malta. Lídri únie by mali o kríze diskutovať 24.-25. októbra po návrhoch na výrazné rozšírenie hliadok prevádzkovaných agentúrou Frontex, ktorá má v EÚ na starosti koordináciu bezpečnosti hraníc.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona