Taliansko si pripomína desať rokov od nehody výletnej lode Costa Concordia

NETKY.SK • 13 Január 2022, 11:28 • 2 min
Taliansko si pripomína desať rokov od nehody výletnej lode Costa Concordia

RÍM – Luxusná výletná loď Costa Concordia s vyše 4 200 pasažiermi a členmi posádky na palube pred desiatimi rokmi, 13. januára 2012, pri riskantnom manévri havarovala. Narazila do podmorského útesu neďaleko ostrova Giglio pri západnom pobreží Talianska, prevrátila sa na bok a čiastočne potopila. Nešťastie si vyžiadalo 32 obetí.

slovakia

left justify in out

Taliansko si štvrtkové výročie katastrofy pripomína celodennými spomienkovými akciami, ktoré vyvrcholia vigíliou so sviečkami o 21.45 h – v okamihu, keď loď narazila na skaliská. Ako píše agentúra AP, spomienkové udalosti sú venované obetiam tragédie, tým, ktorí v tú noc prežili, ale aj obyvateľom Giglia, ktorí vzali k sebe pasažierov a členov posádky. „Keď si my, ostrovania, spomíname na nejakú udalosť, vždy hovoríme, či to bolo pred alebo po Concordii,“ uviedol Matteo Coppa, ktorý mal v čase potopenia lode 23 rokov a lovil vtedy na móle.

 

img

 

Príčinou chaosu, ktorý nastal, keď sa pasažieri snažili vystúpiť z lode, bol podľa prokuratúry oneskorený príkaz na evakuáciu a protichodné pokyny posádky. Kapitána lode Francesca Schettina v roku 2015 súd uznal za vinného vo veci neúmyselného zabitia, spôsobenia zranení, ako aj predčasného opustenia lode a vymeral mu trest 16 rokov väzenia.

 

Vrak lode Costa Concordia sa podarilo dostať na hladinu vďaka zložitej námornej operácii, ktorá trvala celkovo 30 mesiacov. Medzinárodné združenie prevádzkovateľov výletných lodí CLIA vo vyhlásení pre AP zdôraznilo, že bezpečnosť pasažierov a posádky je najvyššou prioritou odvetvia. CLIA dodala, že za posledných desať rokov spolupracovala s Medzinárodnou námornou organizáciou na „neustálom zlepšovaní bezpečnosti“.

 

Možno vás zaujme: Zomrela speváčka Ronnie Spectorová



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies