Taliansko sa pripravuje na prevzatie kontrolného podielu v najstaršej banke na svete Monte dei Paschi

NETKY.SK • 7 December 2016, 12:33 • 2 min
Taliansko sa pripravuje na prevzatie kontrolného podielu v najstaršej banke na svete Monte dei Paschi

RÍM - Taliansko sa pripravuje na prevzatie kontrolného podielu v najstaršej banke Monte dei Paschi di Siena, ktorej plánuje poskytnúť finančnú injekciu v hodnote 2 miliárd eur. Šance, že banku zachránia súkromní investori, totiž klesli po víkendovom referende a rezignácii premiéra Mattea Renziho. Uviedli to dva zdroje oboznámené so situáciou, ktoré nechceli byť menované.

slovakia

left justify in out

Vláda už pritom vlastní 4-% podiel v Monte dei Paschi a plánuje odkúpiť ďalšie akcie, predovšetkým tie, ktoré vlastnia drobní akcionári, bežní občania Talianska. Jej podiel v banke by sa tak mal zvýšiť až na 40 %. Štát bude potom najväčším akcionárom Monte dei Paschi, to znamená, že bude mať v nej kontrolný podiel.

 

Najstaršia banka na svete a tretia najväčšia banka v Taliansku zápasí s vážnymi finančnými problémami. Dôvodom sú najmä nesplácané úvery. Banka dopadla najhoršie pri júlových záťažových testoch Európskeho úradu pre dohľad nad bankami. Testy odhalili, že nemá dostatok vlastného kapitálu, ktorým by dokázala pokryť prípadné straty.

 

Podľa nemenovaných zdrojov štát sa môže poponáhľať a už tento víkend začať s nákupom tzv. podriadených cenných papierov od malých investorov.

 

Monte dei Paschi musí zvýšiť svoj kapitál o 5 miliárd eur do konca tohto roka, aby sa dostala z problémov, presnejšie, aby sa mohla sa zbaviť zlých úverov a vytvorila si dostatočnú finančnú rezervu. Banka pripravuje emisiu akcií, ale súkromní investori sa po demisii premiéra zdráhajú poskytnúť banke hotovosť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona