Taliansko potrestalo pašerákov ľudí za smrť 366 migrantov pri Lampeduse

NETKY.SK • 8 Február 2016, 18:49 • 2 min
Taliansko potrestalo pašerákov ľudí za smrť 366 migrantov pri Lampeduse

RÍM - Taliansky súd vyniesol dnes rozsudok voči šiestim Eritrejčanom spojeným s tragickou smrťou 366 migrantov na mori pri ostrove Lampedusa na jeseň roku 2013.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry DPA ide o prvý verdikt nad členmi kartelu pašerákov ľudí v Taliansku.

 

Stroskotanie lode so stovkami migrantov z 3. októbra 2013 bolo v tom čase nehodou s najvyšším počtom mŕtvych v novodobých dejinách Stredomoria. Európu šokovalo a viedlo Taliansko k spusteniu námornej záchrannej misie v snahe zabrániť úmrtiam migrantov na mori počas cesty do Európy.

 

Sudkyňa Angela Gerardiová odsúdila šesticu mužov z Eritrey na tresty odňatia slobody od dvoch do šiestich rokov a štyroch mesiacov po zrýchlenom procese v Palerme na Sicílii, uviedla talianska tlačová agentúra ANSA.

 

Jeden z odsúdených dostal podľa rozsudku miernejší, päťročný trest väzenia za to, že spolupracoval pri vyšetrovaní nehody.

 

Súd nevyniesol rozsudky nad troma ďalšími podozrivými, ktorí sa podľa všetkého skrývajú v Líbyi. Na úteku je podľa agentúry ANSA údajne aj hlavný organizátor ciest utečencov z Líbye do Talianska Ermis Ghermay.

 

Ďalšieho pašeráka ľudí, ktorý viedol skupinu Eritrejčanov a bol od apríla na úteku, vydalo Nemecko v sobotu do Talianska. Talianska polícia uviedla, že muž, ktorý pomohol "mnohým" migrantom dostať sa ilegálne z Talianska do severnej Európy, požiadal v Taliansku o azyl.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona