Talianska polícia chytila manželov, ktorí sa chceli pridať k Islamskému štátu v Sýrii

NETKY.SK • 7 Jún 2016, 14:55 • 2 min
Talianska polícia chytila manželov, ktorí sa chceli pridať k Islamskému štátu v Sýrii

RÍM - Taliansko-tuniský manželský pár, ktorý šíril džihádistickú propagandu na sociálnych sieťach a plánoval cestu do Sýrie, kde chcel bojovať v radoch extrémistickej organizácie Islamský štát (IS), zatkli orgány v severnom Taliansku.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na dnešné oznámenie polície.

 

Protiteroristickú operáciu v meste Brescia, ležiacom približne 80 kilometrov východne od Milána, spustili na základe výsledkov preverovania manželstiev a ďalších zväzkov medzi cudzincami sympatizujúcimi s islamistami a Taliankami konvertovanými na islam.

 

Manžel - Tunisan, čakajúci na doklady o legálnom trvalom pobyte, bol vyhostený z Talianska. Jeho 30-ročnú taliansku manželku, ktorá začala nosiť závoj zahaľujúci celú tvár a prejavovala znaky radikalizácie, začali vyšetrovať pre nábor teroristov.

 

Žena zverejňovala na Facebooku odkazy oslavujúce džihád a mučeníctvo, informovala polícia. "Ó Alah, želám si zomrieť na tvojej ceste, zomrieť v krajine tvojho proroka," tak znel jeden jej odkaz.

 

Manželia, ktorí nežili v jednej domácnosti, využívali na komunikáciu sociálne siete. Manželstvo údajne uzavreli na moslimskom obrade v roku 2010 a taliansky civilný sobášny obrad mali o päť rokov neskôr.

 

Taliansko po islamistických útokoch na magazín Charlie Hebdo v Paríži z januára 2015 prijalo legislatívu, ktorá polícii uľahčuje zatýkanie alebo vyhosťovanie podozrivých teroristov. Odvtedy bolo nútene vrátených do vlasti vyše 90 osôb, uviedlo talianske ministerstvo vnútra.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies