Taliansko plánuje nové opatrenia na konsolidáciu rozpočtu

NETKY.SK • 28 Október 2014, 08:27 • 2 min
Taliansko plánuje nové opatrenia na konsolidáciu rozpočtu

RÍM/BRUSEL - Podobne ako Francúzsko aj Taliansko sa snaží o kompromis s Európskou komisiou (EK), pokiaľ ide o konsolidáciu verejných financií. Rím dnes predstavil dodatočné úspory. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Taliansko chce v budúcoročnom rozpočte usporiť ďalších 4,5 miliardy eur, uvádza sa v dnes zverejnenom liste ministra hospodárstva Piera Carla Padoana adresovanom Európskej komisii. Hovorca úradujúceho komisára EÚ pre hospodárske a menové záležitosti Jyrkiho Katainena privítal "konštruktívnu spoluprácu" s vládou v Ríme.
      

EK sa v stredu (29. 10.) vyjadrí k tomu, ktoré návrhy rozpočtov odmietne, pretože nie sú v súlade s pravidlami Európskej únie (EÚ). Okrem Talianska je pod najväčším tlakom Francúzsko, ktoré tiež dnes predstavilo ďalšie úspory. Paríž chce na budúci rok znížiť schodok o ďalšie 3,6 až 3,7 miliardy eur.
      

Podľa talianskej vlády zodpovedajú nové úsporné opatrenia 0,3 % hrubého domáceho produktu (HDP). Rím v aktuálnych rozpočtových plánoch cúvol zo svojho pôvodného cieľa, podľa ktorého mal v roku 2017 dosiahnuť vyrovnaný rozpočet. Premiér Matteo Renzi chce totiž po rokoch stagnácie podporiť ekonomiku znížením daní.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona