Taliansko pátra po podzrivých z terorizmu, USA varujú pred útokmi v Ríme, Miláne

NETKY.SK • 19 November 2015, 14:03 • 2 min
Taliansko pátra po podzrivých z terorizmu, USA varujú pred útokmi v Ríme, Miláne

RÍM - Americké úrady upozornili na možné teroristické útoky na území Talianska, ktorého bezpečnostné zložky teraz pátrajú po piatich podozrivých. Informoval o tom dnes vo vysielaní rozhlasovej stanice RAI taliansky minister zahraničných vecí Paolo Gentiloni.

slovakia

left justify in out

Podľa neho by terčom útoku mohla byť Bazilika sv. Petra v Ríme, katedrála v Miláne či tamojšia opera La Scala, kde sa sezóna začína 7. decembra.

Ako ďalšie potenciálne terče útokov sa spomínajú chrámy, synagógy, reštaurácie, divadlá či hotely v Ríme a Miláne.

 

Americké veľvyslanectvo v Ríme dnes medzičasom upozornilo občanov USA nachádzajúcich sa v Taliansku, že teroristické skupiny by mohli aj v tu využiť rovnaké metódy ako nedávno počas atentátov v Paríži. Vo vyhlásení sa uvádza, že talianske úrady sú o tejto hrozbe informované. Text občanom Spojených štátov pripomína, aby boli ostražití a sledovali, čo sa deje v ich okolí.

 

Niekoľko hodín pred tým talianska televízia informovala, že americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) talianskym úradom odovzdal informácie ohľadom možných teroristických útokov, ktorých terčom by sa mohli stať významné pamätihodnosti ich krajiny.

 

Rozhlasová stanica RAI potom uviedla, že zatiaľ nič nenasvedčuje priame ohrozenie. S odvolaním sa na nemenované vládne zdroje spresnila, že podobné informácie z rôznych prameňov Taliansko dostáva pravidelne - nepodceňuje ich, ale berie ich s rezervou.

 

Stredajšia pravidelná generálna audiencia na Námestí sv. Petra sa zaobišla bez incidentov, aj keď počet príslušníkov ochranky, ktorá sa pohybovala v blízkosti pápeža Františka, bol vyšší než zvyčajne.

 

Od minulopiatkových atentátov v Paríži, pri ktorých zahynulo 129 ľudí a ďalších 352 ich bolo zranených, bolo do ulíc Ríma na hliadkovanie vyslaných približne 700 vojakov. K zodpovednosti za útoky sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS).

 

Minister Gentiloni dnes uviedol, že Taliansko je pripravené pomôcť "francúzskym bratom" v boji s IS, ale odmietol možnosť, že by západná koalícia vyslala do Sýrie pozemné jednotky. Vyhlásil, že tak neurobí ani Francúzsko, ani USA.

 

Agentúra Reuters pripomenula, že Taliansko - podobne ako väčšina štátov Európy - váha s pridaním sa k náletom, ktoré v Sýrii na pozície IS podnikajú lietadlá USA a Francúzska. Deje sa tak totiž bez výslovnej žiadosti alebo súhlasu sýrskej vlády, čo znamená, že nálety z právneho hľadiska nemajú odôvodnenie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies