Taliansko: Parlament podporil Berlusconiho vyšetrovaného v sexuálnom škandále

NETKY.SK • 4 Február 2011, 08:06 • 2 min
Taliansko: Parlament podporil Berlusconiho vyšetrovaného v sexuálnom škandále

Taliansko: Parlament podporil Berlusconiho vyšetrovaného v sexuálnom škandále

slovakia

left justify in out

img

Taliansky parlament dnes zamietol žiadosť prokurátorov o domovú prehliadku niektorých nehnuteľností premiéra Silvia Berlusconiho, ktoré chceli uskutočniť v rámci vyšetrovania jeho osoby v prípade prostitúcie.
      Milánski prokurátori obviňujú Berlusconiho, že platil za sex s neplnoletou osobou a potom zneužil svoje úradné právomoci na utajenie tejto skutočnosti. Prokurátori mali v úmysle prehľadať kancelárie Berlusconiho účtovníka Giuseppeho Spinelliho, ktorý mal údajne na starosti vyplácanie peňazí alebo doručovanie darov v mene premiéra tínedžerke, ako aj množstvu mladých žien zúčastňujúcich sa na večierkoch v Berlusconiho vilách.
      V centre škandálu je marocká go-go tanečnica Karima El Mahrúdžová, ktorá mala iba 17 rokov v čase, keď sa s ňou Berlusconi začal stýkať.
      Dolná komora talianskeho parlamentu však v dnešnom hlasovaní po štyroch hodinách diskusií zamietla žiadosť prokurátorov pomerom hlasov 315 k 298. Poslanci im prípad vrátili a vyjadrili pochybnosti nad ich súdnymi kompetenciami v danej kauze.
      Berlusconi ako člen parlamentu má zaručenú imunitu pred zatknutím alebo domovými prehliadkami v trestných stíhaniach, ak parlament nerozhodne inak.
      Dnešné hlasovanie je významným víťazstvom v náročnej skúške, či má ešte Berlusconi parlament vo svojich rukách. Premiérova parlamentná väčšina sa totiž oslabila, keď sa vlani rozišiel so svojím spojencom a ledva prežil dve decembrové hlasovania parlamentu o vyslovení dôvery.
      Škandál otriasol popularitou Berlusconiho a vyvolal aj kritiku zo strany vplyvnej talianskej rímskokatolíckej cirkvi. Tínedžerka totiž v čase údajného sexuálneho vzťahu s premiérom ešte nemala vek 18 rokov, v ktorom zákon povoľuje vykonávať prostitúciu. Berlusconi tieto obvinenia popiera.

Zdroj: TASR/Reuters, DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies