Taliansko odložilo plán dekriminalizovať ilegálne prisťahovalectvo

NETKY.SK • 12 Január 2016, 09:39 • 2 min
Taliansko odložilo plán dekriminalizovať ilegálne prisťahovalectvo

RÍM - Taliansky premiér Matteo Renzi vyhlásil, že návrh dekriminalizovať ilegálne prisťahovalectvo nebude agendou na blížiacom sa zasadnutí kabinetu, lebo občania sa necítia bezpečne. Informovala o tom v pondelok tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Renzi uviedol v nedeľu v štátnej televízii, že hoci trestné prípady preťažujú súdnictvo, "vo verejnosti vládne pocit, že nie je v bezpečí", a preto sa s dekriminalizáciou netreba ponáhľať.

 

Ilegálny vstup na územie Talianska je trestným činom od roku 2009, keď krajinu riadila vláda Silvia Berlusconiho, ktorej súčasťou bola aj prisťahovalecká strana.

 

Za posledné dva roky prišlo ilegálne do Talianska len po mori približne 300.000 ľudí. Vyšetrovatelia tvrdia, že trestné stíhanie každého migranta, ktorý prišiel ilegálne alebo sa v krajine zdržal dlhšie, než mu umožňovalo povolenie na pobyt, je príliš nákladné a časovo náročné. Prokurátori takisto tvrdia, že dekriminalizácia by mohla povzbudiť migrantov, aby poskytovali úradom informácie o pašerákoch ľudí.

 

Narušiteľom zákona hrozí pokuta až vo výške 10.000 eur.

 

Prieskumy verejnej mienky ukazujú, že veľa Talianov si migrantov spája so zločinnosťou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona