Taliansko ochromil generálny štrajk zamestnancov dopravy

NETKY.SK • 25 Jún 2010, 13:09 • 2 min
Taliansko ochromil generálny štrajk zamestnancov dopravy

Taliansko ochromil generálny štrajk zamestnancov dopravy

slovakia

left justify in out

Najväčší taliansky odborový zväz zorganizoval dnes generálny štrajk, ktorý skomplikoval autobusovú, železničnú a leteckú dopravu po celej krajine. K protestu proti úsporným opatreniam vlády premiéra Silvia Berlusconiho sa pripojili aj zamestnanci verejného sektora.
      Počas štvorhodinového štrajku nepremávali mnohé autobusové a železničné linky ani spoje metra. Piloti a pozemný personál ohlásili zastavenie práce medzi 10.00 h a 14.00 h. V každom väčšom meste sa konali protestné zhromaždenia.
      Štrajk vyhlásili k ľavici inklinujúce odbory CGIL so šesťmiliónovou členskou základňou. Ďalšie dve veľké odborové organizácie však vyzvali členov, aby normálne nastúpili do práce.
      Nedošlo preto k úplnému ochromeniu dopravy - niektoré autobusy a vlaky metra premávali aj v metropole Rím. Tamojšie letisko Fiumicino dopoludnia hlásilo len mierne narušenie prevádzky. Mnohí Taliani, ktorí uviazli na zastávkach a železničných staniciach, vyjadrili nad postupom štrajkujúcich rozhorčenie.
      Vláda premiéra Berlusconiho nedávno prijala balík úsporných opatrení s cieľom znížiť rozpočtové výdavky o 25 miliárd eur. Najväčšie úspory sa majú dosiahnuť vo verejnom sektore. O návrhu v súčasnosti diskutuje taliansky parlament.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona