Taliansko ochromil generálny štrajk proti reformám stredoľavej vlády

NETKY.SK • 12 December 2014, 12:11 • 2 min
Taliansko ochromil generálny štrajk proti reformám stredoľavej vlády

RÍM - Tisíce talianskych odborárov vstúpili dnes do osemhodinového generálneho štrajku na protest proti reformám pracovného trhu a úsporným opatreniam vlády premiéra Mattea Renziho, ktoré podľa nich obmedzujú práva zamestnancov.

slovakia

left justify in out

Štrajk podporili dva z troch najväčších odborových zväzov v krajine, CGIL a UIL. Druhý najväčší odborový zväz, CISL, sa k nemu odmietol pripojiť, informovala tlačová agentúra DPA.

 

Generálny štrajk ochromil základné služby na území Talianska a je vôbec prvým odborárskym štrajkom proti stredoľavej Renziho vláde, ktorá tradične s odbormi spolupracovala. Premiér trvá na tom, že jeho opatrenia sú nevyhnutné, aby sa naštartovala ekonomika a vznikali nové pracovné príležitosti.

 

Dôkazom názorovej nejednotnosti v Renziho Demokratickej strane je, že niektorí jej členovia sa pridali k účastníkom protestných pochodov vo vyše 50 mestách.
 

Generálny štrajk vyvolal chaos, pretože miestna doprava, školy, prístavy a ďalšie služby nefungovali v rozličnom čase - na rotačnom princípe.

 

Očakávalo sa, že na protestoch pod heslom Cosi non va! (Takto to nejde!) sa zúčastnia zamestnanci verejného aj súkromného sektora vrátane zamestnancov železníc, ktorým vláda pôvodne zakázala štrajkovať.

 

Najväčším kameňom úrazu je tzv. pracovný zákon, ktorý chce uľahčiť najímanie a prepúšťanie zamestnancov, ale tiež rozšíriť benefity a služby pre nezamestnaných hľadajúcich prácu. Parlament ho v princípe schválil minulý týždeň, vláda ale musí ešte schváliť dekréty o jeho uplatnení.

 

Odbory chcú "zlepšiť pracovný zákon a zákon rozpočtový, dať prioritu práci, priemyselnej politike, krízou zasiahnutým výrobným sektorom, ochrane... verejného sektora a vytváraniu nových a dobrých pracovných príležitostí," vyhlásila šéfka CGIL Susanna Camussová.

 

Taliansko sa nachádza v rekordne dlhej recesii, ktorá sa začala pred tromi rokmi. V októbri vzrástla nezamestnanosť na 13,2 percenta a je najvyššia, odkedy sa začala v roku 1977 zaznamenávať. Nezamestnanosť mladých Talianov dosiahla 43,3 percenta.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies