Taliansko nemôže úplne vylúčiť hrozbu bankrotu

NETKY.SK • 19 September 2011, 17:59 • 2 min
Taliansko nemôže úplne vylúčiť hrozbu bankrotu

Taliansko nemôže úplne vylúčiť hrozbu bankrotu

slovakia

left justify in out

img

Taliansko nemôže úplne vylúčiť hrozbu bankrotu, aj keď môže zvládnuť krízu, ak sa jeho ekonomika vráti k rastu. Uviedol to šéf najväčšej banky v krajine Intesa Sanpaolo pre taliansku televíznu stanicu La7.

"Mali by sme si uvedomiť, že riziko štátneho bankrotu tam stále je," povedal Corrado Passera s tým, že bez odvážnych krokov nemá Taliansko istotu, že krízu zvládne. Pripomenul, že rast talianskej ekonomiky je slabý a dôvera trhov nízka, čo má tiež negatívny vplyv na vývoj situácie na trhoch s dlhopismi.

Taliansko sa v ostatných týždňoch dostalo do centra pozornosti. Investori sú totiž nervózni zo slabého výkonu talianskej ekonomiky a výšky štátneho dlhu, čo malo za následok výrazné zvýšenie nákladov na obsluhu talianskeho dlhu. Výnosy z talianskych dlhopisov sa už priblížili tesne k úrovni, ktorá nie je udržateľná.

Vláda preto schválila nepopulárny balík úsporných opatrení v hodnote 54 miliárd eur, ale špekuluje sa, že bude musieť prijať ďalšie úsporné kroky, aby presvedčila trhy, že dokáže dostať svoje dlhy pod kontrolu.

Taliansko je pritom treťou najväčšou ekonomikou eurozóny, čo podľa Passeru znamená, že je príliš veľké na to, aby ho mohli nechať skrachovať, ale tiež priveľké na to, aby prostriedky v eurovale stačili na jeho záchranu. Prípadný kolaps Talianska by tak mohol viesť k rozpadu eurozóny.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies