Taliansko navrhuje prvú registráciu migrantov na mori pri záchranných akciách

NETKY.SK • 28 Apríl 2016, 08:17 • 2 min
Taliansko navrhuje prvú registráciu migrantov na mori pri záchranných akciách

RÍM - Záchranné člny operujúce v Stredozemnom mori by mohli byť vybavené zariadeniami na snímanie odtlačkov prstov a ďalšími prístrojmi na preverenie migrantov ešte skôr, než vstúpia na európsku pevninu. Navrhol to v stredu taliansky minister vnútra Angelino Alfano, píše agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Talianske a grécke úrady zriadili od vlaňajška takzvané "hotspoty", ktorých účelom je zaregistrovať prichádzajúcich migrantov. Zároveň tiež oddeliť utečencov, ktorí majú právo podať žiadosť o azyl od takých osôb, ktoré úrady s najväčšou pravdepodobnosťou vrátia. Tieto hotspoty by tak mohli byť nahradené vykonávaním prvej registrácie ešte na mori.

 

"Prehodnocujeme návrh na predloženie Európskej únii, na využitie záchranných lodí na identifikáciu migrantov tak, aby sa im mohli odtlačky prstov a identifikačné údaje odoberať ešte na mori počas záchranných procesov," vysvetľoval Alfano. "V takom prípade by sme nemali stále miesta na súši, ale hotspoty na mori," dodal.

 

Šéf talianskeho rezortu vnútra to uviedol na spoločnej tlačovej konferencii s eurokomisárom pre migráciu, vnútorné záležitosti a občianstvo Dimitrisom Avramopulosom pri príležitosti otvorenia migračného úradu Európskej únie v sicílskej Catánii. Vyjadrenia z tejto tlačovej besedy citovala talianska tlačová agentúra ANSA.

 

Avramopulos považuje Alfanov návrh za "zaujímavý" a hodný uváženia. "Je tu veľká šanca, že bude prijatý, ale mali by sme posúdiť všetky otázky, tiež z právneho uhla pohľadu," zdôraznil.

 

Ľudskoprávne skupiny sú voči zriaďovaniu hotspotov kritické. V správe talianskej kancelárie medzinárodnej ochranárskej organizácie Amnesty International sa uvádza, že tento systém môže viesť k svojvoľnému zatýkaniu, nútenému snímaniu odtlačkov prstov a nezákonným deportáciám.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona