Taliansko: Modelom pre Monu Lisu bol údajne Leonardov učeň

NETKY.SK • 3 Február 2011, 08:16 • 2 min
Taliansko: Modelom pre Monu Lisu bol údajne Leonardov učeň

Taliansko: Modelom pre Monu Lisu bol údajne Leonardov učeň

slovakia

left justify in out

img

Taliansky vedec Silvano Vinceti tvrdí, že modelom pre svetoznáme dielo Mona Lisa bol umelcovi Leonardovi da Vincimu chlapec - jeho učeň Gian Giacomo Caprotti. Informovala dnes o tom tlačová agentúra AP.
      Caprotti, známy ako Salai, spolupracoval s Leonardom dlhý čas, pričom ich spolupráca sa začala v roku 1490. Umelecký historik Vinceti povedal, že niekoľko Leonardových prác - vrátane obrazu Svätý Ján Krstiteľ - vzniklo na základe Salaiovej podoby. Dodal, že podobnosť s nosom a ústami Mony Lisy je evidentná.
      Ide o jednu z mnohých teórií ohľadom identity Mony Lisy - od autoportrétu až po manželku obchodníka z Florencie. Nestalo sa po prvý raz, že ako možný model bol spomenutý Salai.
      Vinceti trvá na tom, že pri tvorbe maľby sa v rôznych etapách uplatnili rôzne inšpiračné zdroje. Dodal, že maľba je plná symbolických významov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies