Taliansko, Francúzsko a Nemecko vyrobia vlastné drony

NETKY.SK • 18 Máj 2015, 18:49 • 2 min
Taliansko, Francúzsko a Nemecko vyrobia vlastné drony

BRUSEL - Tri krajiny EÚ v pondelok v Bruseli oznámili, že podpísali dohodu o začatí prác na výrobe bezpilotných strojov známych ako drony.

slovakia

left justify in out

Nemecko, Francúzsko a Taliansko sa tak chcú zbaviť technickej závislosti od USA a Izraela. Prvé drony európskej výroby schopné lietať 24 hodín až do výšky deväť kilometrov by mali byť hotové do desiatich rokov. Do projektu, ku ktorému sa postupne chcú pripojiť aj Poľsko a Španielsko, bude potrebné investovať približne miliardu eur. Využitie by stroje mali nájsť v oblasti spravodajstva, pozorovania či aj zásahov napríklad v prípade požiarov.


Podľa slov nemeckej ministerky obrany Ursuly von der Leyenovej je cieľom projektu možnosť vlastného rozhodovania o účele, lokalite a čase využívania dronov. Európanov to podľa nej urobí "nezávislými". Splní sa tak cieľ silných európskych krajín, ktoré sa dlhodobo snažili o spoločný projekt výroby dronov, keďže využívajú stroje vyrobené na základe amerického a izraelského know-how.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies