Taliansko dostane od EÚ na zachovanie Pompejí 105 miliónov eur

NETKY.SK • 27 Október 2011, 21:28 • 2 min
Taliansko dostane od EÚ na zachovanie Pompejí 105 miliónov eur

Taliansko dostane od EÚ na zachovanie Pompejí 105 miliónov eur - Svet Taliansko dostane 105 miliónov eur od Európskej únie na pomoc pri zachovaní starovekého mesta Pompeje, obľúbenej turistickej pamiatky. Informoval o tom taliansky minister kultúry Gianca

slovakia

left justify in out

img

Taliansko dostane 105 miliónov eur od Európskej únie na pomoc pri zachovaní starovekého mesta Pompeje, obľúbenej turistickej pamiatky. Informoval o tom taliansky minister kultúry Giancarlo Galan.
"Teraz ide o to, aby sa peniaze minuli dobre... aby sme urobili dojem na EÚ a vykonali niečo dôležité," povedal Galan, ktorého v stredu citovala talianska tlačová agentúra ANSA.
Minister mal navštíviť Pompeje spoločne s eurokomisárom pre regionálnu politiku Johannesom Hahnom, ale ich cesta do 2000 rokov starého mesta bola kvôli zlému počasiu zrušená a znovu ju naplánovali na 7. novembra.
"Európska komisia bude taliansky plán na ochranu Pompejí neustále kontrolovať," oznámil Rakúšan Hahn a dodal, že projekt bude trvať približne štyri roky.
Hahn však upozornil, že na dlhodobú ochranu tohto historického klenotu budú potrebné ďalšie financie EÚ. "Momentálne je v pláne to, aby sa vyriešila núdzová situácia," uviedol eurokomisár.
Minulý týždeň sa v Pompejach zrútila časť múru, stojaceho neďaleko brány Porta di Nola, ktorá vedie do antického mesta. Múr bol poškodený po hustom lejaku, a preto časť spadla.
Vlani sa na tomto svetoznámom archeologickom mieste zrútilo niekoľko múrov a budov. Jednou z nich bol aj dom zdobený freskami, nazývaný Dom gladiátorov, alebo Schola armaturarum, kde sa kedysi v časoch starovekej rímskej ríše gladiátori pripravovali na boj.
Vo svete narastajú obavy, že to, čo sa podniká na ochranu talianskych historických pamiatok, nie je dostatočné, keďže dlhmi vážne zaťažená krajina bojuje s recesiou a s následkami celosvetovej ekonomickej krízy, poznamenala agentúra DPA.
Kedysi prekvitajúce antické Pompeje zničil v roku 79 n.l. výbuch sopky Vezuv, ktorý usmrtil tisíce ľudí a pochoval mesto pod šesť metrov hrubú vrstvu sopečného popola.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies