Taliansko dosiahlo s EK čiastočnú dohodu o rozpočte

NETKY.SK • 27 Október 2014, 09:42 • 2 min
Taliansko dosiahlo s EK čiastočnú dohodu o rozpočte

RÍM - Taliansko dosiahlo čiastočnú dohodu s Európskou komisiou (EK), ktorá sa týka talianskeho rozpočtu na rok 2015.

slovakia

left justify in out

Pre noviny La Nazione to v nedeľu povedal taliansky štátny tajomník pre európske záležitosti Sandro Gozi. "S odchádzajúcou EK Josého Manuela Barrosa sme dohodli úpravu štrukturálneho rozpočtového deficitu o 0,3 % hrubého domáceho produktu (HDP) z pôvodne plánovanej úrovne 0,1 %," povedal Gozi.

 

Rozpočtový plán Talianska počíta so znížením štrukturálneho deficitu o 0,1 % HDP. Jeden z predstaviteľov EÚ však minulý týždeň pre agentúru Reuters povedal, že EK očakávala zníženie o 0,7 % HDP. Návrh rozpočtu, ktorý 15. októbra predstavil taliansky premiér Matteo Renzi, obsahuje daňové škrty v hodnote 18 mld. eur. 

 

Minulý týždeň taliansky minister hospodárstva Pier Carlo Padoan vyhlásil, že stanovisko k talianskemu rozpočtovému návrhu EK vydá 29. októbra. Toto načasovanie naznačuje, že EK návrh rozpočtu Talianska na budúci rok zamietne. Rozhodnutia zverejnené na konci mesiaca totiž skoro určite znamenajú zamietnutie rozpočtu. "Sme v kontakte s EK. Komisia sa vyjadrí 29. októbra," povedal Padoan. 

 

Podľa sprísnených rozpočtových pravidiel členské krajiny eurozóny posielajú EK návrhy rozpočtov na schválenie. Ak EK objaví významný nesúlad s pravidlami EÚ, môže krajinu požiadať, aby návrh rozpočtu prepracovala. EK minulý týždeň taktiež uviedla, že predložený rozpočet na rok 2015 zo strany Talianska obsahuje "významné odchýlky" oproti pôvodným plánom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies