Taliansko: Dolná komora parlamentu schválila zníženie financovania strán

NETKY.SK • 23 Máj 2012, 07:01 • 2 min
Taliansko: Dolná komora parlamentu schválila zníženie financovania strán

Taliansko Dolná komora parlamentu schválila zníženie financovania strán - Politika Dolná komora talianskeho parlamentu schválila v utorok večer návrh zníženia štátneho financovania politických strán o polovicu, ktorý prišiel po sérii škandálov okolo polit

slovakia

left justify in out

img

Dolná komora talianskeho parlamentu schválila v utorok večer návrh zníženia štátneho financovania politických strán o polovicu, ktorý prišiel po sérii škandálov okolo politikov obvinených z využívania týchto peňazí na osobný prospech.
      Návrh, ktorý je súčasťou širšej reformy financovania strán, zníži peniaze vyplávané politickým subjektom zo strany štátu na 91 miliónov eur ročne.
      Hlasovanie o návrhu prišlo po stratách tradičných strán v pondelkových komunálnych voľbách. Dôvera verejnosti v politický systém v Taliansku klesá vo svetle opakujúcich sa finančných škandálov, konštatovala agentúra Reuters.
      Jeden škandál sa týka senátora Luigiho Lusiho, ktorého obvinili, že spreneveril milióny eur, keď pôsobil ako pokladník zaniknutej strany La Margherita. Aj Liga severu, ktorá sa roky prezentuje ako bojovník proti korupcii, je v súčasnosti zapletená do škandálu okolo zneužívania verejných financií.
      Viacero strán presadzovalo úplné zrušenie verejného financovania politických subjektov, parlament však ich návrh zamietol.
      Za zrušenie štátneho financovania strán sa v referende v roku 1993 vyslovilo asi 90 percent Talianov. Rok na to ho však strany znova zaviedli vo forme úhrady výdavkov na predvolebnú kampaň, ktorú dostávajú po častiach a ktorá nekorešponduje so skutočne vynaloženými financiami.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies