Taliansko chce vyzdvihnúť z morského dna loď s telami utopených migrantov

NETKY.SK • 19 Apríl 2016, 08:49 • 2 min
Taliansko chce vyzdvihnúť z morského dna loď s telami utopených migrantov

MILÁNO - Presne rok po prevrhnutí rybárskej lode plnej pašovaných migrantov, ktorá sa 18. mája 2015 potopila na dno Stredozemného mora s 800 ľuďmi uväznenými vo svojom vnútri, pripravuje Taliansko vyzdvihnutie tejto lode na hladinu a jej dopravenie do sicílskeho prístavu.

slovakia

left justify in out

Lode talianskeho námorníctva vyplávali v pondelok večer zo Sicílie k miestu lodnej katastrofy. Až na mieste určia, ako vrak, v ktorom sa ešte stále nachádzajú telá obetí, vyzdvihnú z hĺbky 360 metrov. Potom ho odvlečú do sicílskeho prístavu Augusta. Očakáva sa, že to celé zvládnu do konca apríla, informovala tlačová agentúra AP.

 

Taliansko námorníctvo už vytiahlo z mora 169 tiel, ktoré objavili v blízkosti vraku. Taliansky premiér prisľúbil vyzdvihnutie všetkých tiel z úcty k zosnulým.

 

Za obete spomínanej lodnej katastrofy sa v pondelok v Catanii na Sicílii uskutočnila smútočná spomienková slávnosť na cintoríne, kde im vlani postavili pamätník.

 

Talianski predstavitelia vyjadrili v pondelok rozhorčenie nad doposiaľ nepotvrdenými správami o ďalšej lodnej havárii v Stredozemnom mori s možno stovkami obetí z radov migrantov, pokúšajúcich sa dostať zo severnej Afriky do Talianska.

 

Starosta Catanie, Enzo Bianco, podľa talianskej tlačovej agentúry ANSA povedal: "Presne rok po najhoršej katastrofe v dejinách migrácie v Stredozemnom mori v novom miléniu prežívame absurdné opakovanie tejto situácie... Európa a svet by sa nemali znepokojovať ďalšou strašnou tragédiou."

 

Za stroskotanie lode dňa 18. apríla 2015 stoja na Sicílii pred súdom dvaja podozriví z pašovania migrantov, Sýrčan a Tunisan. Čelia obvineniu z mnohonásobného zabitia, zavinenia stroskotania lode a z napomáhania ilegálnej imigrácii.

 

Prokurátori v Catanii v pondelok vo vyhlásení uviedli, že k rýchlej identifikácii a postaveniu podozrivých pred súd napomohli systémy uvedené do praxe do inej sérii tragédií - dvoch stroskotaniach lodí s obeťami na životoch pri ostrove Lampedusa v októbri 2013.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies