Taliansko chce tento rok splatiť dlhy až za 5,5 mld. eur

NETKY.SK • 20 September 2013, 08:49 • 2 min
Taliansko chce tento rok splatiť dlhy až za 5,5 mld. eur

RÍM - Taliansko má k dispozícii takmer 5,5 mld. eur, ktoré môže do konca roka využiť na splatenie časti dlhu krajiny. Vo štvrtok to vyhlásila šéfka talianskej agentúry pre riadenie štátneho dlhu Maria Cannatová.

slovakia

left justify in out

"Máme 5 až 5,5 mld. eur, ktoré pred koncom roka použijeme na odkúpenie (dlhopisov) alebo ich vyplatenie po vypršaní splatnosti - pravdepodobne to druhé - aby sme ich mohli vydávať menej," povedala Cannatová na odbornej konferencii. Potvrdila pritom, že Taliansko chce do konca novembra pripraviť ďalšiu emisiu dlhopisov naviazaných na infláciu, ktoré budú určené pre retailových investorov. Taliansko by tak týmto spôsobom v roku 2013 získalo celkovo 27 mld. 

Šéfka agentúry pre riadenie štátneho dlhu dodala, že podiel talianskeho dlhu v zahraničných rukách sa v podstate stabilizoval. "Zahraniční investori sa vracajú s istou pravidelnosťou, nie však spôsobom, ktorý by ich podiel zvýšil, ale takým, ktorý ho stabilizuje," povedala Cannatová. Investori zo zahraničia v súčasnosti vlastnia približne tretinu talianskeho štátneho dlhu, ktorý má celkový objem 2 bil. eur. Ich podiel sa pritom počas európskej dlhovej krízy dramaticky znížil, v minulosti totiž cudzinci držali približne 50 % talianskeho dlhu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies