Taliansko chce, aby potopená loď migrantov stála ako pripomienka pred sídlom EÚ

NETKY.SK • 14 Október 2016, 13:37 • 2 min
Taliansko chce, aby potopená loď migrantov stála ako pripomienka pred sídlom EÚ

RÍM - Trosky stroskotanej lode, ktorej potopenie si vlani vyžiadalo najmenej 868 ľudských životov, by mali stáť pred budovami Európskej únie v Bruseli ako pamätník proti "sebeckosti", navrhol dnes taliansky premiér Matteo Renzi.

slovakia

left justify in out

Nehoda lode z 18. apríla 2015 je považovaná za najtragickejšiu v nedávnej minulosti Stredozemného mora. Ihneď po jej potopení vylovili z mora 28 živých ľudí a 24 tiel, zvyšok objavili až po pátraní v hlbokom mori a rozhodnutí vyzdvihnúť loď z morského dna, informovala tlačová agentúra DPA.


"Európa musí zmeniť svoj prístup... k migrácii," vyhlásil Renzi vo vystúpení na pôde Organizácie Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO), ktorá sídli v Ríme, pri príležitosti Svetového dňa výživy.


"Národná sebeckosť v EÚ prevažuje, ale Európa sa zrodila, aby búrala múry, nie, aby ich stavala. Preto navrhnem, aby loď, ktorú sme vylovili v roku 2015, bola umiestnená pred sídlo európskych inštitúcií," povedal Renzi.


"Chcel by som, aby tam ten vrak stál a pripomínal nám, ako bojovať proti sebeckosti," dodal. Taliansky premiér po tragédii označil za vec národnej cti vyzdvihnutie vraku z hĺbky takmer 400 metrov, aby mohli byť telesné pozostatky stoviek ľudí uväznených vnútri lode vytiahnuté, identifikované, ak sa to bude dať, a riadne pochované.


Talianske námorníctvo vytiahlo najskôr za pomoci diaľkovo ovládaných zariadení 169 tiel. Ďalších 675 vriec s telesnými pozostatkami, ktoré mohli patriť viac ako jednej osobe, vytiahli z vraku po jeho júnovom vylovení a odtiahnutí na vojenskú základňu NATO na Sicílii, povedala hovorkyňa námorníctva.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies