Taliansko chce, aby EÚ zriadila krízovú jednotku, ktorá bude rozdeľovať migrantov

NETKY.SK • 19 Júl 2018, 14:23 • 2 min
Taliansko chce, aby EÚ zriadila krízovú jednotku, ktorá bude rozdeľovať migrantov

RÍM - Európska únia by mala zriadiť "krízovú jednotku", ktorá by koordinovala rozdelenie migrantov prichádzajúcich cez Stredozemné more medzi niekoľko jej členských štátov. Navrhol to vo štvrtok taliansky premiér Giuseppe Conte. Podľa svojich slov na túto myšlienku prišiel po tom, ako musel pred niekoľkými dňami osobne presvedčiť ďalšie štáty Únie, aby migrantov prijali, informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

"To, čo sa v nedeľu udialo, by sa malo stať normou, aby sme (v takejto situácii) už viac neboli odkázaní na telefonické hovory s partnermi, ale riadili to prostredníctvom krízového kabinetu alebo výboru pod záštitou Európskej komisie," povedal Conte pre taliansky denník Il Fatto.

 

Conte presvedčil v priebehu nedele a pondelka Francúzsko, Maltu, Nemecko, Španielsko, Portugalsko a Írsko, aby prevzali časť z celkovo 450 migrantov zachránených z rybárskej lode neďaleko talianskeho ostrova Linosa. Spolu s rozhovorom s premiérom Il Fatto zverejnil výňatok listu zo 17. júla, adresovaného predsedovi Európskej komisie Jeanovi-Claudeovi Junckerovi a predsedovi Európskej rady Donaldovi Tuskovi. V ňom Conte svoj návrh rozvádza podrobne.

 

"Čo najskôr by sme mali vytvoriť 'krízovú jednotku', ktorej úlohou bude koordinácia spoločných a komplementárnych opatrení členských štátov," uvádza sa v liste. Predseda talianskej vlády v ňom spresnil, že táto jednotka by mala pomôcť najmä pri identifikovaní "prístavov, kde sa (migranti) vylodia, a krajín pripravených prijať tieto zachránené osoby". Hovorkyňa premiéra obsah listu potvrdila. fôEurópska komisia v pondelok privítala rozhodnutie šiestich členských štátov EÚ prijať časť migrantov zachránených z rybárskej lode v Stredozemnom mori. Zároveň však varovala, že takéto ad hoc riešenia, aké navrhol Conte, nebudú dlhodobo fungovať.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies