Taliansko čelí extrémnemu počasiu. Mestá okolo jazera Como sú zdevastované

NETKY.SK • 28 Júl 2021, 21:15 • 2 min
Taliansko čelí extrémnemu počasiu. Mestá okolo jazera Como sú zdevastované

RÍM - Mestá okolo severotalianskeho Comského jazera v utorok po búrkach zasiahli zosuvy pôdy a povodne.

slovakia

left justify in out

Talianski hasiči vykonali v oblasti viac ako 60 výjazdov. Zachránili napríklad staršiu ženu, ktorá uviazla v dome, či osobu so zdravotným postihnutím a opatrovateľa, ktorých izoloval zosuv pôdy. Mŕtvych ani zranených z oblasti nehlásia.

 

Svet čelí klimatickým zmenám

Extrémne počasie najhoršie zasiahlo mesto Brienno na západnom brehu jazera, kde zosuv pôdy spôsobil únik plynu a 50 ľudí uviazlo doma. V meste Cernobbio hasiči evakuovali bytový dom ohrozený povodňou.

 

Poľnohospodárske združenie Coldiretti konštatovalo, že extrémne počasie je v ostatných rokoch čoraz intenzívnejšie

 

 

„V Taliansku čelíme následkom klimatickej zmeny s trendom tropikalizácie a násobením extrémnych udalostí,“ uviedlo vo vyhlásení.

 

Súvisiaci článok: Taliansko zasiahlo silné krupobitie, zdevastovalo stovky áut a spôsobilo chaos na diaľnici

 

Škody rátajú v miliardách eur

Udalosti ako záplavy a zosuvy pôdy spôsobené klimatickou zmenou podľa Coldiretti spôsobili za posledné desaťročie na poľnohospodárskej výrobe, budovách a infraštruktúre škody v odhadovanej výške 14 miliárd eur.

 

Búrky zasiahli Comské jazero iba deň po tom, ako krúpy vo veľkosti tenisových loptičiek zničili stovky áut na diaľnici pri Bologni.

 

Coldiretti na základe svojej analýzy uvádza, že krupobitie sa toto leto objavuje jedenásťkrát za deň, pričom tento rok zaznamenali už 386 prípadov.

 

 

Pre porovnanie, pred zhruba šiestimi rokmi sa tento počet pohyboval len v niekoľkých desiatkach, v roku 2018 to už bolo 98 a v roku 2019 198.

 

Krupobitie môže vyhladiť celé polia alebo sady zeleniny a ovocia. Coldiretti pripisuje „tejto šialenej klíme“ pokles úrody broskýň a marhúľ o 40 percent a nektáriniek o 50 percent.

 

Mohlo by vás zaujímať: Takmer celé Slovensko dnes večer zasiahnu silné búrky



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies