Taliansko bude žiadať EÚ o flexibilitu pri rozpočte

NETKY.SK • 22 Marec 2016, 15:19 • 2 min
Taliansko bude žiadať EÚ o flexibilitu pri rozpočte

RÍM - Taliansko bude podobne ako v predchádzajúcich rokoch žiadať Európsku úniu o flexibilitu pri jeho budúcoročnom rozpočte.

slovakia

left justify in out

Povedal to v utorok ekonomický poradca talianskeho premiéra Mattea Renziho Yoram Gutgeld. Ak Rím od Európskej komisie nezíska ďalšie ústupky pre rozpočet krajiny na rok 2017, tak bude podľa ekonómov musieť urobiť výdavkové škrty vo výške viac ako 15 mld. eur. Taliansko pritom stále očakáva verdikt komisie o jeho tohtoročnom rozpočte, ktorý ráta s vyššími než schválenými cieľmi rozpočtového deficitu a verejného dlhu.


Komisia hodnotí návrhy rozpočtov krajín eurozóny každý rok, aby posúdila, či sú v súlade s Paktom stability a rastu. Ten stanovuje, že deficit rozpočtu musí byť pod hranicou troch percent hrubého domáceho produktu (HDP). V súlade s pravidlami by každá krajina mala svoj štrukturálny deficit znižovať o minimálne 0,5 % HDP ročne, kým nedosiahne vyrovnaný rozpočet alebo rozpočtový prebytok.


V rámci eurozóny má Taliansko po Grécku druhý najväčší dlh vzhľadom na HDP. Talianske vlády sa snažia obmedziť neproduktívne výdavky, čelia však nesúhlasu opozície a záujmových skupín.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies