Taliansko a Nemecko si plnia misiu na hranici s Líbyou, od EÚ požadujú pomoc

NETKY.SK • 15 Máj 2017, 09:34 • 2 min
Taliansko a Nemecko si plnia misiu na hranici s Líbyou, od EÚ požadujú pomoc

BERLÍN/RÍM - Nemecko a Taliansko požadujú pomoc EÚ pri plnení misie, ktorú organizuje na hranici v Líby. Cieľom tejto misie je zastaviť príval migrantov z tohto regiónu, ktorí sa snažia dostať do Európy. Obe krajiny uviedli, že súčasné snahy zastaviť pašovanie ľudí nefungujú.

slovakia

left justify in out

Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere a jeho taliansky náprotivok Marco Minniti chcú, aby spoločná misia EÚ hliadkovala na líbyjskej hranici a tak zastavila prisťahovalcov, snažiacich sa dostať do Európy. "Prvé mesiace roka ukázali, že naše úsilie až do tohto momentu je nedostatočné. Musíme zabrániť tomu, aby sa ľudia dostali  do rúk pašerákov, ktorí riskujú ich životy v Stredomorí", napísali obaja ministri v liste adresovanom vedúcemu predstaviteľovi EÚ.

 

Viac ako 43 000 migrantov, väčšinou so subsaharskej Afriky, využilo Líbyu ako odrazový mostík na ich ceste do Európy, a to len do polovice apríla tohto roka, uvádza OSN. Viac ako 1150 ľudí zomrelo na mori. Očakáva sa, že tempo migračných prechodov sa zvýši, keď sa zlepší počasie. Veľkú časť migrantov zachráni na mori buď talianske námorníctvo, námorné misie zorganizované EÚ alebo súkromné charitatívne organizácie predtým, ešte skôr ako sa dostanú do centier v Taliansku.

 

Avšak bremeno riešenia novej migračnej krízy nemôže byť výlučnou zodpovednosťou iba niekoľkých krajín, ako je Taliansko, uviedli ministri. "Cieľom je čo najrýchlejšie vybudovať misiu EÚ na hranici medzi Líbyou a Nigériou," vyjadrili konsenzus ministri. Týmto spôsobom by mohli migrantov používajúcich túto trasu zastaviť.


Členské štáty EÚ sa snažili zvýšiť podporu medzinárodne uznávanej vláde v Tripolise, ale má slabú alebo žiadnu kontrolu nad veľkými časťami krajiny, čo im do značnej miery komplikuje situáciu a prevádzačstvo sa dá len veľmi ťažko odhaliť ešte skôr ako utečenci opustia svoju krajinu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona