Taliansko a ďalšie západné krajiny zvažujú vojenskú intervenciu v Líbyi

NETKY.SK • 28 Január 2016, 13:35 • 2 min
Taliansko a ďalšie západné krajiny zvažujú vojenskú intervenciu v Líbyi

RÍM - Taliansko spoločne s USA, Veľkou Britániou a Francúzskom zvažuje možnosť vojenskej intervencie zameranej na stabilizáciu Líbye.

slovakia

left justify in out

Uviedla to talianska ministerka obrany Roberta Pinottiová, ktorú dnes citovala agentúra DPA.

 

"Nemôžeme pripustiť, aby aj na konci jari zostala situácia v Líbyi na mŕtvom bode. V priebehu posledného mesiaca sme intenzívnejšie pracovali s Američanmi, Britmi a Francúzmi," povedala Pinottiová v súvislosti s možnými plánmi vojenskej akcie v Líbyi v rozhovore pre dnešné vydanie talianskych novín Corriere della Sera.

 

Ministerka zdôraznila, že západné krajiny budú intervenovať jedine v prípade, ak ich o to požiadajú líbyjské orgány. "Nemali by sme poskytnúť návnadu pre džihádistickú propagandu, ktorá by sa snažila akýkoľvek zásah označovať za západnú inváziu," uviedla Pinottiová.

 

Jednou z hlavných priorít prípadného zásahu by podľa nej bola "ochrana" líbyjskej vlády a výcvik tamojších ozbrojených síl. Ministerka však vyzdvihla potrebu koordinovaného postupu, pretože opačný prístup v minulosti podľa nej nepriniesol dobré výsledky.

 

Rím sa podľa Pinottiovej pripravuje na krízové situácie, v ktorých by mohlo byť talianske námorníctvo - aktuálne zasahujúce voči pašerákom ľudí v Stredozemnom mori - nasadené do protiteroristických operácií. Taliansko tiež zvýšilo počet bojových stíhačiek na základni Trapani ležiace na západe Sicílie.

Líbyu sužuje násilie od zosadenia bývalého vodcu Muammara Kaddáfího v roku 2011, pričom jej nestabilita výrazne prispela aj k súčasnej migračnej kríze v Európe. Rozvrat politickej moci a bezpečnostné vákuum v Líbyi zneužívajú pašeráci ľudí a tiež extrémisti z organizácie Islamský štát (IS) na rozširovanie svojich pozícií.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies