Talianski vedci odsúdení za zemetrasenie do väzenia nepôjdu

NETKY.SK • 11 November 2014, 09:18 • 2 min
Talianski vedci odsúdení za zemetrasenie do väzenia nepôjdu

RÍM - Šesť talianskych vedcov, ktorých odsúdili pred dvormi rokmi za nevarovanie pred ničivým zemetrasením na šesť rokov väzenia, v pondelok uspelo s odvolaním.

slovakia

left justify in out

Porota troch sudcov sa zhodla, že šiesti zo siedmich odsúdených nespáchali žiaden zločin a nemusia ísť do väzenia. Jednému úradníkovi pôvodný trest znížila na dvojročný podmienečný trest. Pôvodne ich súd v meste L'Aquila, ktoré pred piatimi rokmi zasiahlo ničivé zemetrasenie, v októbri uznal 2012 vinnými z mnohonásobného zabitia a spoluzavinenia katastrofy zanedbaním svojej povinnosti primeraným spôsobom varovať obyvateľstvo.

 

Skupinu tvoria členovia vládnej komisie, ktorej úlohou bolo varovať obyvateľstvo pred takýmto nebezpečenstvom. Tá zasadala iba šesť dní pred katastrofou z apríla 2009, keď v starobylom meste a jeho okolí zahynulo 309 ľudí a tisíce ďalších prišli o strechu nad hlavou. Dospela pritom k záveru, že ničivé zemetrasenie je "nepravdepodobné", aj keď sa nedá "vylúčiť". Reagovali tak na sériu slabších otrasov, ktoré vyhodnotili ako bežný jav, keďže k nim došlo v seizmicky aktívnej oblasti. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona